Ymer og ylette

Ymer

Midt i et tomt svælg mødtes rimdækket is og varme. Isen smeltede og dryppede, og der opstod en jætte ved navn Ymer... Det kan være lidt svært at holde den højtidelige tone i skabelsesberetningen i den nordiske mytologi, når man kommer til den drabelige jætte, der er opkaldt efter et fredsommeligt syrnet mælkeprodukt, men faktisk er det omvendt. Mejeribestyrer E. Larsen i Hatting havde fundet navnet i Snorri Sturlusons "Edda", da han i 1937 fik sit nye syrnede mælkeprodukt registreret som ymer, og det navn blev også brugt af andre mejerier, der begyndte at lave produktet.

I modsætning til de andre syrnede produkter bliver der drænet valle fra, når man laver ymer. Det betyder, at ymer får et højere indhold af tørstof - og det vil sige protein, mens fedtindholdet ligger på 3,5% som i sødmælk.

 

Ylette

Ylette kom på det danske marked midt i 70’erne og er en fedtreduceret udgave af ymer. Mens proteinindholdet er det samme som i ymer, ligger fedtindholdet på 1,5% som i letmælk.