Pressemeddelelse

Flødesalget mere end fordobles i december

Arla.Web.Core.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Julen nærmer sig med hastige skridt, og danskerne er traditionelle, når det kommer til julemaden, der skal smage præcis, som den plejer. Og særligt én ingrediens er uundværlig i juleretterne – nemlig piskefløden. Det ses tydeligt på flødesalget fra de seneste tre år, som mere end fordobles i december måned sammenlignet med resten af året. Fløden bruges især til risalamande, som er den mest søgte opskrift blandt danskerne i julemåneden.

December venter forude med julefrokoster, julehygge og gaveræs. Og danskerne er glade for juletraditioner. Særligt julemaden skal smage, som vor mor plejede at lave den med masser af smag, piskefløde og kærlighed. Og det afspejles i danskernes forbrug af fløde i julemåneden. Salgstal fra Nielsen ScanTrack på vegne af Arla viser nemlig den samme tendens år for år: Danskerne køber mere end dobbelt så meget fløde i december sammenlignet med resten af året.

Risalamande, brun sovs og pebernødder er blandt de julelækkerier, som får danskerne til at købe mere fløde i juletiden. I december smider danskerne mere end 6,4 millioner halvliters kartoner fløde på indkøbsbåndet. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit indtager mere end en halv liter piskefløde i december.

”Julen er en fantastisk anledning til at samles og fejre traditionerne med venner og familie. Og særligt julemaden er omdrejningspunktet med and, brun sovs og risalamande, som vi kender det fra vores barndom. Derfor bliver der sjældent pillet ved traditionerne. Julemaden skal nemlig smage, som den plejer. Og her er piskefløden vigtig for at afrunde retterne og give den helt rigtige smagsoplevelse,” siger Tove Færch, der igennem 25 år har været leder af Karolines Køkken, og fortsætter:

”I juletiden skal der være plads til lidt ekstra selvforkælelse, og det er ikke her, danskerne går på kompromis med smagen. Salgstallene viser tydeligt, at piskefløden er en essentiel del af vores madtraditioner i julen. Her samles vi med vores nærmeste, og den gode mad er i den grad i centrum.”

Risalamande er den mest søgte opskrift i december

At maden skal smage, som den plejer, kommer også til udtryk i de opskrifter, vi finder frem. Det bekræfter data fra Karolines Køkkens opskriftsdatabase, som viser, at vi år efter år laver de samme, traditionelle retter og bruger de samme juleopskrifter. Igen i år er risalamande den mest søgte opskrift med hele 205.383 søgninger alene i december.

”Risalamande er en sand juleklassiker, og den stryger år efter år ind på førstepladsen over danskernes opskriftssøgninger. Det er ingen overraskelse, for den hvide dessert og jagten på mandlen er en del af danskernes faste juletraditioner, som vi elsker at gentage igen og igen,” siger Tove Færch.

Kartoffelsuppe og citronfromage tager henholdsvis anden- og tredjepladsen efter risalamande over de mest søgte opskrifter med fløde i december måned. Det efterfølges af pebernødder og flødekartofler, som også hitter i julemåneden.

Fakta

Figuren viser, hvor mange tusinde liter piskefløde der bliver solgt per fire uger. Ref.nr.00980492. Kilde: Nielsen ScanTrack, Dagligvarehandelen inkl. Hard Discount, Piskefløde, Volumesalg i liter, 40 4-ugentlige perioder, W40 2018 (Copyright © Nielsen).

Top 5 over opskrifter med fløde i december
1. Risalamande med kirsebærsauce 205.383 søgninger
2. Kartoffelsuppe med porrer og bacon 29.793 søgninger
3. Citronfromage 25.216 søgninger
4. Pebernødder 24.335 søgninger
5. Flødekartofler 17.593 søgninger
Fakta om fløde
  • Karolines Køkken har fem forskellige varianter af fløde: Piskefløde 38 %, økologisk piskefløde 38 %, madlavningsfløde 18 %, madlavningsfløde 8 % og kaffefløde 9 %. Sidste år introducerede Karolines Køkken flødefraiche 30 %, som kombinerer det bedste fra fløde og cremefraiche.
  • Piskefløde er god i supper, sovser og desserter. Den bruges til at forfine smagen og jævning af varme retter. Ved piskning øges flødens volumen til det dobbelte og kan bruges til frugt og kage eller til pynt.
  • Madlavningsfløde er et mere fedtfattigt valg end piskefløden og har stadig flødens gode smag. Den er god til at forfine supper, saucer og gryderetter. Både varianten på 18 % og 8 % indeholder en smule hvedemel, så fløden ikke skiller ved opvarmning på grund af det lave fedtindhold. Madlavningsfløde skal omrystes inden brug, så hvedemelet i fløden fordeles, og du opnår en ensartet ret.
  • Kaffefløde har en let og frisk flødesmag. Den er god til at afrunde varme drikke, og selvom navnet antyder, at fløden er tiltænkt til kaffe, kan den også bruges i te eller varm kakao.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 11.200 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Arla®Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark