Begræns madspild

Madspild koster danske husholdninger 16 milliarder kroner om året.

Hvis vi undgik madspild, ville CO2 gevinsten svare til, at vi fjernede hver 5. bil fra gaderne. Samtidig er der nok mad i verden til alles behov, dog ikke til alles grådighed og manglende omtanke.

De danske husholdninger står for 89% af det samlede madspild i Danmark. Vi smider hver især i gennemsnit 63 kg mad i skraldespanden, som kunne have været spist. I en gennemsnitlig dansk familie vil det svare til at man smider 20% af familiens indkøb ud i skraldespanden.

Du kan begrænse dit og familiens madspild med lidt mere omtanke i planlægningen, i indkøbssituationen, under og efter tilberedningen af maden og ved den følgende oprydningen. En god idé er også at skrive ned, hvad man smider ud. På det måde opnår man en bevidsthed om, hvor man selv kan mindske madspild. 

Udnyt dine madrester

 Med mere fokus og systematik kan det ligefrem blive en sport at få mest muligt ud af resterne i stedet for straks at hælde dem i skraldespanden.

  • Kig i køleskabet og find de råvarer, som skal anvendes. Find en ret som matcher disse råvarer, inden du køber ind eller søg i feltet øverst på siden og få inspiration til relevante retter, hvor ingredienserne kan bruges.
  • Gør som kogekonen Nanna Simonsen og udnyt hønseskroget og andre madrester.  
  • Brug en rest salat, en kartoffel eller frikadelle til næste dags madpakke.
  • Frys dine rester hvis de ikke kan anvendes en af de førstkommende dage. Har du muligheden, kan du hjemmekompostere dit grønne affald. Nogle kommuner stiller en gratis kompostbeholder til rådighed.
  • Mangler du inspiration til brug af rester i madlavningen?
    Så klik her og dyk ned i vores opskriftstema om rester.
  • Om man prøver at mindske madspild for klimaets skyld, for etikkens skyld eller for sin egen pengepungs skyld, er sådan set underordnet. At gøre et aktivt forsøg er et skridt i retning af den forandring, man ønsker at se i verden.

AFFALDSSORTERING

Reglerne for affaldssortering er lidt forskellige fra kommune til kommune. Nogle kommuner kræver sortering i organisk affald (madaffald) og andet affald, andre steder er det ikke et krav.

Se reglerne i din kommune

Madspild

Undgå at smide mad ud som kunne være anvendt på en kreativ måde. Lad dig inspirere af kogekone og madskribent, Nanna Simonsens opskrifter.


Gæstekok Nanna Simonsen