Flamberede oksebøffer med svampe-lakridssauce
60+ min

Flamberede oksebøffer med svampe-lakridssauce

En skøn hovedret at servere for dine weekendgæster. Den dejlige svampe-lakridssovs er både god og anderledes!
Bedømmelse (15 vurderinger)

Min bedømmelse:

Flamberede oksebøffer med svampe-lakridssauce

En skøn hovedret at servere for dine weekendgæster. Den dejlige svampe-lakridssovs er både god og anderledes!

Antal portioner

Svampe-lakridssauce

  • 25 g smør
  • 450 g champignoner i halve
  • 3 finthakkede zittauerløg
  • ¾ liter oksebouillon
  • 1 tsk knust engelsk lakrids
  • ½ tsk groft salt

Kartoffelmos

  • 2 liter vand
  • 1½ kg skrællede melede kartofler
  • 4 dl mælk
  • 50 g smør
  • 1½ tsk groft salt

Bøffer

  • 25 g smør
  • 6 oksemørbradbøffer (ca. 150 g)
  • ½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Svampe-lakridssauce, fortsat

  • 4 spsk hvedemel
  • 50 g blødt smør
  • ½ dl pernod

Tilbehør

  • 750 g dampede blandede grøntsager, fx gulerødder, fennikel og porrer i tynde strimler

Fremgangsmåde:

Svampe-lakridssauce

Lad smørret blive gyldent i en pande. Steg champignoner og løg i ca. 5 min. Tilsæt bouillon, lakrids og salt og kog blandingen ved kraftig varme i ca. 3 min. Si skyen fra svampeblandingen over i en lille gryde - pres væden godt af champignonerne - gem dem.

Kartoffelmos

Kog vand og kartofler i en stor, tykbundet gryde ved svag varme og under låg i ca. 20 min. Hæld vandet fra og damp kartoflerne tørre. Mos dem groft, fx med en grydeske. Vend mælk, smør og salt i. Hak svampeblandingen og vend den i kartoffelmosen. Fordel halvdelen af kartoffelmosen i 6 små ovnfaste skåle (a ca. 1½ dl).

Bøffer

Lad smørret blive gyldent i en pande og brun bøfferne ca. 1 min. på hver side. Drys med salt og peber. Tag bøfferne op og læg dem i et ovnfast fad (ca. 15 x 25 cm).

Svampe-lakridssauce, fortsat

Bring skyen i kog. Rør mel og smør godt sammen og pisk det i skyen. Lad saucen koge ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til.

Stil imens fadet med de brunede bøffer og skålene med kartoffelmos på en bageplade. Bag begge dele midt i ovnen. Varm resten af kartoffelmosen godt igennem.

Ved serveringen

Kom skyen fra bøfferne i svampe-lakridssaucen, smag til og hæld saucen i en skål. Kom den kartoffelmos, der ikke er gratineret, i en skål. Anret grøntsager og skålene med den gratinerede kartoffelmos på et fad. Lav evt. flamberingen inde ved bordet: Hæld pernod ved de lune bøffer og sæt ild til med det samme. Pust forsigtigt ilden ud efter ca. 10 sek. - eller læg låg på. Hvis det foregår i køkkenet må emhætten ikke være tændt.

Bagetid for kartoffelmos

Ca. 20 min. ved 250°.

Bagetid for bøffer

Ca. 10 min. ved 250°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 18520 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 51 g
  • Protein: 24 %
  • Kulhydrat: 38 %
  • Fedt: 38 %
Print

Vin match

Shiraz Barossa, Australien

Her vil en lagret vin være god, så søg efter en gerne min 5 år gamle rødvin på shiraz-druen Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til svampe