Havrepandekager med stikkelsbærkompot og ribssirup
60+ min

Havrepandekager med stikkelsbærkompot og ribssirup

Flot og delikat nordisk dessert.
Bedømmelse (1 vurderinger)

Min bedømmelse:

Havrepandekager med stikkelsbærkompot og ribssirup

Flot og delikat nordisk dessert.

Antal portioner

Havrepandekager

  • 2 dl havregryn
  • 3 dl kærnemælk
  • 1 dl hvedemel
  • 1 tsk honning
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
  • 2 store æg
  • 25 g smør til stegning

Ribssirup

  • 200 g ribs (evt. frosne)
  • 2 dl rørsukker
  • 1 vaniljestang
  • 1½ dl vand
  • 1½ dl appelsinjuice med frugtkød

Stikkelsbærkompot med ingefær

  • 250 g stikkelsbær (evt. frosne)
  • 1 dl rørsukker
  • ¼ dl vand
  • 1 spsk fintrevet frisk ingefær
  • 1 spsk smør

Pynt

  • klaser af ribs

Fremgangsmåde:

Havrepandekager

Bland havregryn, kærnemælk, hvedemel, honning, salt, bagepulver og revet citronskal sammen i en skål. Lad det trække mindst et kvarter - gerne længere - så havregrynene blødes godt ud. Pisk herefter æggene let og bland dem i dejen, der nu skal være som lind havregrød. Smelt halvdelen af smørret i en pande (ca. 21 cm i diameter) og kom halvdelen af dejen heri - ca. 2¾ dl. Pandekagen skal have ca. 5 min. på hver side ved jævn varme. Vær forsigtig, når den skal vendes. Gentag med det sidste smør og dej. Pandekagerne er også gode til brunch med fx sirup.

Ribssirup

Ribs, sukker, flækket og udkornet vaniljestang, vand og appelsinjuice koges sammen i en gryde uden låg i en halv times tid. Herefter sies de udkogte ribs og vaniljestangen fra, og den røde væske hældes tilbage i den rengjorte gryde til yderligere indkogning. Efter ca. 10 min. er der omkring 2½ dl tilbage, og konsistensen er ved at være tyktflydende - så er siruppen færdig. Ribssiruppen skal serveres varm, da den pga. det høje pektinindhold i ribs gelerer ved nedkøling - en let opvarmning og omrøring løser dette. Ribssiruppen kan fint gemmes i en skål og kan holde sig mindst en uge på køl. Også god til fx vaniljeis.

Stikkelsbærkompot med ingefær

Kom stikkelsbær, rørsukker, vand og fintrevet ingefær i en gryde og bring det i kog under omrøring. Kog ca. 5 minutter, stadig under omrøring, til bærrene brister. Tag af varmen, køl lidt og rør koldt smør i. Kompotten her er let syrlig og har en krydret undertone fra ingefæren. Derfor er den også velegnet som “surt“ tilbehør til kødretter.

Serveringsforslag

Del hver pandekage i 4 og portionsanret to stykker havrepandekage med et lag lun stikkelsbærkompot imellem. Dryp generøst den ligeledes lune sirup over pandekagerne og server straks. Stil resten af kompotten og siruppen på bordet, så hver enkelt kan justere den syrlige kompot med den søde sirup til sin helt egen smag.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 10390 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 28,8 g
  • Protein: 8 %
  • Kulhydrat: 69 %
  • Fedt: 23 %
Print

Vin match

Riesling Mosel, Tyskland

Sød hvidvin på riesling-druen, fx en "auslese" fra Tyskland Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til chokolade