Krukkebrød
60+ min

Krukkebrød

Dekorative brød der egner sig godt som portionsbrød til en fest - eller en festlig hverdag!
Bedømmelse (0 vurderinger)

Min bedømmelse:

Krukkebrød

Dekorative brød der egner sig godt som portionsbrød til en fest - eller en festlig hverdag!

12 små el. 6 store pr. portion

Antal portioner
  • 12 små eller 6 store urtepottekrukker i ler (10 eller 12 cm i diameter)
  • 100 g smør
  • 1 liter mælk
  • 100 g gær
  • 2 tsk groft salt
  • 1 dl sirup
  • 250 g fintmalet rugmel (ca. 4 dl)
  • 1½ kg hvedemel

Pensling efter bagning

  • mælk eller smeltet smør

Fremgangsmåde:

Skriv evt. navn med vandfast tusch på urtepottekrukkerne. Læg krukkerne i vand i 1 time. Smelt smørret i en gryde. Hæld mælken i og varm op til fingervarme - 37°. Smuldr gæren i en skål. Hæld lidt af "smørmælken" over og opløs gæren. Tilsæt resten af "smørmælken", salt, sirup, rugmel og det meste af hvedemelet. Gem lidt mel til senere. Ælt sammen til en dej. Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve i ca. ½ time. Tag krukkerne op af vandet og tør dem. Smelt lidt smør og pensl krukkerne indvendig. Hæld det resterende mel ud på bordet. Vend dejen ud på bordet og del den i 6 eller 12 stykker. Tag lidt mel på hænderne og ælt dejstykkerne smidige og glatte. Form dejstykkerne til runde boller og kom dem i krukkerne - dejen bør være et par centimeter fra kanten. Sæt krukkerne til hævning i ca. ½ time. Bag krukkebrødene nederst i ovnen. Tag krukkebrødene ud af ovnen og pensl oversiden med mælk eller smeltet smør. Lad krukkebrødene køle af under et viskestykke.

Bagetid

Ca. ½ time ved 175° for små krukkebrød - ca. 45 min. for større.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 34060 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 93,6 g
  • Protein: 10 %
  • Kulhydrat: 73 %
  • Fedt: 17 %
Print