Lammekølle og rødbedesauté
60+ min

Lammekølle og rødbedesauté

En dejlig gæsteret, hvor det meste kan gøres klar i god tid, så der er ro på!
Fryseegnet
Bedømmelse (2 vurderinger)

Min bedømmelse:

Lammekølle og rødbedesauté

En dejlig gæsteret, hvor det meste kan gøres klar i god tid, så der er ro på!

Antal portioner
  • 1 udbenet lammekølle (ca. 1½ kg)
  • ½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 4 dl vand

Kartoffelmostoppe

Rødbedesauté

  • 4 rødbeder
  • 1½ tsk hele spidskommen
  • 50 g smør
  • 1½ tsk groft salt
  • 1 dl sky fra lammekøllen

Skysauce

  • sky fra kødet og evt. vand, 3½ dl i alt
  • ½ tsk groft salt
  • 25 g koldt smør i små tern
  • 2 tsk lys saucejævner
  • evt. kulør
  • 2 spsk hakkede friske krusemynteblade

Fremgangsmåde:

Bind evt. lammekøllen sammen med bomuldssnor eller hold den sammen med kødnåle. Læg køllen på ovnens rist i bradepanden og drys med salt og peber. Hæld vand i bradepanden og steg lammekøllen midt i ovnen. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 70°. Lad køllen hvile tildækket i ca. ½ time. Skru op for ovnen. Si skyen fra bradepanden - og fra lammekøllen når den har hvilet.

Kartoffelmostoppe

Kom kartoflerne i en gryde med kogende vand og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 15 min. til de er godt møre. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Rør kartoffelstykker, fløde, ost og salt sammen til en grov mos. Smag kartoffelmosen til og fordel den i 16 toppe på en plade med bagepapir. Gratiner kartoffelmostoppene midt i ovnen til de er gyldne.

Rødbedesauté

Skræl imens rødbederne og riv dem groft. Knus de hele spidskommen - evt. i en morter. Lad smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt rødbeder, spidskommen og salt. Svits rødbederne i ca. 4 min. Tilsæt 1 dl af den siede lammesky, varm rødbedesautéen igennem og smag til.

Skysauce

Bring resten af den siede sky og salt i kog i en lille gryde. Tag gryden af varmen og pisk smørret i lidt efter lidt. Pisk saucejævner i og kog skysaucen ved jævn varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til.

Ved serveringen

Skær lammekøllen i skiver og læg dem i et fad. Anret rødbedesautéen sammen med kødet og drys den med krusemynte. Server kartoffelmostoppe og sauce ved siden af.

Tips

Kartoffelmostoppene kan stå tildækket i køleskabet ca. 4 timer inden gratinering. Brug en eventuel rest lammekølle til biksemad.

Stegning af lammekølle

Ca. 1 time og 50 min. ved 150°.

Gratinering af kartofler

Ca. 15 min. ved 250°.

Tips

Kartoffelmostoppe kan fryses - lunes uden optøning.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 16030 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 29,1 g
  • Protein: 27 %
  • Kulhydrat: 30 %
  • Fedt: 43 %
Print