Bønner

Bønner tilhører ærteblomstfamilien og findes i 4-500 navngivne kommercielle varianter. Havebønner kan inddeles i fire grupper: perlebønner, haricots verts, snittebønner og voksbønner.

Udseende

Fælles for bønnernes udseende er de lige lange bælge, der er mere eller mindre fyldt med frø.

Anvendelse

Friske, kogte bønner kan spises som tilbehør til kødretter, i supper, i gryderetter og i salater eller anvendes i bønneretter. Bønner kan også marineres.

Botanik

Bønner har været dyrket i Mexico i 6000 år. De blev indført til Europa fra Sydamerika af Christoffer Columbus i 1500-tallet. Norditalienerne var de første til at dyrke bønner i Europa.

Friskhed

Friske, danske bønner kan plukkes fra juni til august. Men det er muligt at købe importerede bønner hele året.

Næringsindhold

Bønner er meget næringsrige og indeholder både A, C og K-vitamin samt mineralerne Kalcium, Pantotensyre, Thiamin, Jern og Riboflavin.

Forbehold

Visse bønnearter indeholder stoffer, blandt andet lektiner, der kan give anledning til forgiftninger. Lektinerne kan ødelægges ved kogning af de friske bønner i 5-10 min.

Kilder

Karolines Køkken