Havkat
Udseende
Typiske kendetegn er havkattens uhyggelige hoved samt kroppens 10-15 mørke tværstriber, der når ud på rygfinnen. Havkatten bliver sjældent over 125 cm. Kødet er lyst, fast og fint.
Oprindelse
Den almindelige havkat er udbredt i Nordsøen og langs Norges kyster. Det er en bundfisk, som lever enkeltvis på sten- og sandbund. De havkatte, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Island eller Norge. Under tiden går havkatten også under navnet koteletfisk hos fiskehandleren. Den lever af krabber, muslinger og søpindsvin, hvilke den knuser med sit kraftige tandsæt.
Anvendelse
Kødet er saftigt og med mange ben. Havkatten er velegnet til grill, stegning og dampning.
Sæson
Næringsindhold
Opskrifter
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
www.togangeomugen.dk
Kilde: Karolines Køkken