Havkat

Udseende

Typiske kendetegn er havkattens uhyggelige hoved samt kroppens 10-15 mørke tværstriber, der når ud på rygfinnen. Havkatten bliver sjældent over 125 cm. Kødet er lyst, fast og fint.

Oprindelse

Den almindelige havkat er udbredt i Nordsøen og langs Norges kyster. Det er en bundfisk, som lever enkeltvis på sten- og sandbund. De havkatte, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Island eller Norge. Under tiden går havkatten også under navnet koteletfisk hos fiskehandleren. Den lever af krabber, muslinger og søpindsvin, hvilke den knuser med sit kraftige tandsæt.

Anvendelse

Kødet er saftigt og med mange ben. Havkatten er velegnet til grill, stegning og dampning.

Næringsindhold

Havkatten er en middelfed fisk. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 376 kJ

Protein: 16,1

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 2,7

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Kilde: Karolines Køkken