Havtorn

Havtorn er en nordisk vildtvoksende frugtbusk. Bærrene er lysegule til orangerøde stenfrugter på størrelse med ribs og solbær. De modner i september-oktober og bliver siddende på buskene til langt hen på vinteren til stor glæde for fuglene.

Havtorn strutter af vitaminer og antioxidanter og er et frisk og syrligt "krydderi" i retter. Du kan selv plukke havtorn, da havtornebuske vokser i hele landet - dog oftest ude ved kysterne. Havtorn er i sæson fra august til oktober.

Oprindelse

Havtorn stammer oprindeligt fra Rusland og kaldes også for sibirisk ananas på grund af den eksotiske smag. Af andre navne som bruges om havtorn kan nævnes følgende: Sandtorn, strandpil, sandtidse, ørkenbusk, klintepil og klintetidse.

I dag findes havtorn vildtvoksende i store dele af verden, blandt andet langs den irske Atlanterhavskyst, i Centralasien og i det vestlige Kina. I Norden vokser havtorn langs kysterne. Den kræver lys og tåler både kraftig vind og saltsprøjt.

Havtorn kan blive op til 3 meter høj, og den danner ofte et læhegn i klitterne.

Anvendelse

Havtornbær er små og besværlige at plukke. Dels fordi de er vanskelige at få fat i, da der er talrige og kraftige torne på grenene, og dels fordi bærrene nemt splatter ud mellem fingrene. Det er nok grunden til, at havtorn ikke dyrkes og anvendes kommercielt her i landet endnu. Men i Sverige dyrkes havtorn, som sælges fra små gårdbutikker.

Havtorn er også blevet kendt som en råvare, der anvendes af kokke, som eksperimenterer med konceptet: Ny Nordisk Mad. Havtorn anvendes til syltetøj, gele, saft og juice. Havtornsaft kan bruges i smoothies, sorbet eller andre desserter. Desuden bruges havtorn i kryddersnaps.

De friske bær har en syrlig, lidt skarp og meget frisk smag, der minder om passionsfrugt.

Havtornbær rørt med sukker kan også bruges som rysteribs eller spises med græsk yoghurt rørt med lidt akaciehonning.

Af de sorte kerner kan der presses olier, som anvendes i kosmetiske produkter, blandt andet cremer.

Holdbarhed

Det er en god ide at vente med at plukke havtorn til den første frost har sat ind, for så mildnes den syrlige smag lidt, og bærrene slipper bedre grenene. Eventuelt kan man klippe et par bærfulde grene af buskene og lægge dem i fryseren natten over, hvorefter man nemmere kan pille bærrene af, uden at de brister.

Næringsindhold

Havtorn er rig på C-vitamin, faktisk indeholder et enkelt bær lige så meget C-vitamin som en hel appelsin. Havtorn har også et højt indhold af A-, B- og E-vitaminer, antioxidanter og omega-7-fedtsyrer.

Kilder

Skov og Natur

Artikel i Politiken, 25. oktober 2009

Havenyt.dk