Hjulkrone

Udseende

Planten bliver 30-60 cm høj. Hjulkrone er egentlig ikke en krydderurt, da de ellipseformede blade, som er dækket af stive, ru hår, ikke smager af noget. Det er de smukke blå, hjulformede blomster og frøene, som kan spises.

Smag

Hjulkrone kaldes også agurkeurt på grund af plantens svage augurkeagtige duft og smag.

Oprindelse

Hjulkrone er europæisk. I Sydeuropa er hjulkrone vildtvoksende ukrudt langs veje og på marker. Araberne dyrker den.

Anvendelse

Den smukke blå blomst pynter på enhver ret. Kom blomsterne i salater, i supper, i svamperetter og i dressinger. Blomsterne kan også være pynt på en dessert eller en chokoladekage. Brug gerne hele blomsterbægeret, så også de GLA-holdige frø kommer med i maden.

Botanik

Er en sommerblomst, der kan så sig selv år efter år.

Sæson

Hjulkrone blomstrer hele sommeren - fra juni til oktober. Frøene kan sås i haven i maj eller i september måned. Find et sted, hvor den kan få lov til at så sig selv år efter år. Står den under frugttræer eller lignende, vil den tiltrække bier, som er gavnlige for frugttræernes bestøvning. Hjulkrone kan også plantes i altankasser eller i krukker på terrassen.

Næringsindhold

Frøene sidder i i bunden af blomsterbægeret. De indeholder GLA-fedtsyre (gamma-linolensyre), som er en livsvigtig fedtsyre.

Tips og Tricks

Det er en god ide at være selvforsynende med denne urt, for det er ikke en krydderurt, som kan købes i ethvert supermarked.

Kilder

Kilde: Karolines Køkken. ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010