Pighaj

Hvad er en pighaj?

Udseende

Typiske kendetegn er pighajens kraftige pig forrest i begge rygfinner. Pighajen bliver sjældent over 80 cm. Kødet er fast og rødligt og minder i konsistens om ålens kød.

Oprindelse

Pighajen er udbredt i Danmark, store dele af Europa og kystnært på verdensplan, hvor vandtemperaturen er rigtig. Pighajen regnes for muligvis den talrigest forekommende haj i verden. Den lever ofte i meget store stimer og færdes fra 10-950 meters dybde. Blandt fødeemnerne findes sildefisk, torskefisk, ål og krebsdyr. De pighajer, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Norge eller Danmark. Pighajen går hos fiskehandleren også under navnet kongeål.

Anvendelse

Pighajen er velegnet til stegning og dampning.

Næringsindhold

Pighajen er en fed fisk, der indeholder sunde fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 663 kJ

Protein: 19,1

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 8,9

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Karolines Køkken