Tomater

Tomater kan spises rå i salater og tilberedte i saucer, supper, tærter og i sammenkogte retter.

Smag

Soltørrede tomater

Når tomaterne soltørres, koncentreres smagen: Solen får vandet i tomaterne til at fordampe, men lader den gode tomatsmag tilbage.

Oprindelse

Tomatplanten stammer fra det sydamerikanske kontinent og blev bragt til Europa af opdagelsesrejsende spaniere i 1500-tallet. Tomaten fandt hurtigt indpas i de sydeuropæiske køkkener, der var baseret på olie. Sværere var det at koble tomaten med kartofler og fedt, der var basisingredienser i køkkenerne i de nordeuropæiske lande. Selvom tomaten allerede i 1647 kom til Danmark, blev den i mange år regnet som kuriositet og prydplante. Først med drivhuskulturen dyrkedes tomaten som spiseplante. Men vi skal helt frem til 1960'erne og den stigende interesse for middelhavskøkkenet, før tomaten bliver almindelig i de danske køkkener.

Anvendelse

Køb billige sommertomater og tilbered dem som langtidsbagte. De kan fryses og indgå i pastaretter og salater om vinteren.

Soltørrede tomater bruges i Danmark som tilbehør og ingrediens i alt fra brød og pastasalat til pizza.

Botanik

Gode sorter, hele året, er cherrytomater på stilk samt italienske blomme- eller flasketomater, hvor vandindholdet er lavt og derfor smagen dybere.

Holdbarhed

Tomater skal ikke opbevares i køleskabet, det tager smagen. Umodne eller halvsure tomater kan peppes op med et lille drys sukker, fx over tomatsalaten.

Erstatning

Danske tomater har sæson fra maj til september, og tomater skal være søde, røde og modnet på stilken for at smage af noget.

Tips og Tricks

Tit har indvandrergrønthandlerne bedre tomater.

I de senere år har man kunnet købe alle typer af tomater på klaser. Klasetomater kræver en særlig pleje fra gartneriet og har ofte en meget høj kvalitet, både hvad angår smag og holdbarhed. Derimod skal man være varsom med at købe tomater stablet i store pyramider i supermarkedet. I pyramiderne risikerer tomaterne at få stød og dermed kortere holdbarhed. Men uanset hvad: Tomater skal være modne og mørkerøde, så er de bedst.

Kilder

Karolines Køkken