Flerumættet fedt

Fedtstoffer er biokemiske byggesten, som kroppen har brug for. Der findes to slags fedt, som har forskellig sundhedsværdi: mættet og umættet. De umættede fedtstoffer inddeles i enkeltumættede og flerumættede. Flerumættet fedt er vegetabilsk fedt (fedt fra planter) og fra fisk, det ”sunde” fedt, som man mener kan være medvirkende til at nedsætte kolesteroltallet.

Beskrivelse

Flertumættet fedt findes især i majs, sesamfrø og andre frø og nødder og olier heraf, samt tidselolie, rapsolie osv. Det er de tyndtflydende olier, som hurtigere bliver harske og som ikke stivne ri køleskabet. Hertil kommer fede fisk som sild, makrel og laks. Flerumættet fedt kan hjælpe kroppen med at slippe af med nyligt dannet kolesterol. Desuden indeholder det de essientielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne (omega-fedtsyrerne).

Forbehold

Det er dog vigtigt at understrege, at al fedt feder, og at kostens indhold af fedt højst må være på 30% - også, selv om man vælger de vegetabilske fedtstoffer.