Ærteskud

Ærteskud

Ærteskud er dekorative som pynt på maden samtidig med, at de har en høj næringsværdi. Ærteskud er såkaldt mikrogrønt, som er lidt ældre planter end spirer. De skal gro i 12-14 dage, før de kan høstes.

Udseende

Ærteskud er små ærteplanter, der har fine spæde blade på sprøde stængler og små slyngtråde. Farven er lysegrøn og et smukt syn.

Smag

Ærteskud har en intens ærtesmag. De er søde og sprøde.

Oprindelse

Ærteskud dyrkes i danske gartnerier - såkaldte vertikale landbrug. Her dyrkes de små ærteplanter på hampmåtter i reolsystemer i store haller, hvor lys og temperatur styres, så klimaet er optimalt for planterne. Vil man dyrke sine egne ærteskud hjemme i køkkenet, skal man altid købe EU-godkendte spirefrø, da spirer fremstillet af forurenede frø har været årsag til madforgiftning. Følg derfor Fødevarestyrelsens anvisninger

Anvendelse

Ærteskud skal klippes af ved roden og skylles. Ært og rødder spises ikke. Skuddene spises normalt rå. De kan anvendes i salater, fx kartoffelsalat og som pynt på sandwich eller forretter fx rimmet laks. Ærteskud er også lækkert tilbehør til ost. Ærteskud kan bruges i varme retter, som supper og wokretter, dog mister de noget af sprødheden ved varmebehandling. Ærteskud kan kommes i en pesto eller i en juice eller smoothie. Ærteskud kan opbevares i køleskab i nogle dage, men skal helst bruges så friske som muligt.

Sæson

Juni – september for udendørs dyrkning, men de kan dyrkes året rundt indendørs.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for ærteskud, har vi valgt sukkerærter.

Kilder

Sæson

Friske spirer