Artiskok

Artiskok

Artiskok er en lidt eksotisk grøntsag, der sjældent bruges i det danske køkken. Den er til gengæld meget almindelig i Frankrig og Italien. Artiskok tilhører kurvblomstfamilien og er nær beslægtet med tidsel.

Udseende

Artiskok er en stor blomsterknop, der sidder på en tyk stængel. De grønne blomsterblade med lilla nuancer ligger lagdelt i en tæt rundkreds og danner et stort hoved.

Smag

Artiskok har konsistens og smager lidt henad kogt kartoffel og jordskok. Artiskok smager ikke godt rå, da den indeholder nogle bitterstoffer.

Oprindelse

Artiskok stammer fra Middelhavsområdet og Nordafrika, hvor den har været kendt i mere end 2000 år. Den dyrkes ikke erhvervsmæssigt i Danmark, men kan findes som en staude i private haver.

Anvendelse

Stænglen skæres af artiskokken, de nederste grove blade fjernes, og den skylles. Den klassiske måde at servere artiskok på er som hele kogte artiskokker med rørt smør. Man spiser hele artiskokker ved at hive bladene af, dyppe dem i fx smør, og herefter skraber man den nederste kødfulde del af bladene med tænderne. Og når de tykke kødfulde blade er spist, kan man fjerne hårene (skægget) og tilbage har man det lækre artiskokhjerte (bunden). Kogte artiskokker kan også halveres og grilles med smør. De kan serveres som tilbehør til kødretter - eller man kan tage de kødfulde blade og servere dem som tapas med dip. Det samme kan man gøre med bunden. Artiskokhjerter fås som konserves. De kan anvendes som fyld i tærter og pizzaer og i fx en risotto. Artiskokker kan holde sig i ca. en uge i køleskab.

Sæson

Juli - oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Årstiderne