Bønnespire

Bønnespire

Bønnespirer er dekorativt som pynt på maden samtidig med, at de har en høj næringsværdi. Bønnespirer kan fremstilles af mange forskellige slags bønner, bla. mung-, adzuki- og sojabønner

Udseende

En bønnespire er en lang lys hvid stængel med en bønne og evt. rester af grønlige skaller i den ene ende, og i den anden ende sidder de spirende kimblade.

Smag

Smagen i bønnespirer minder om friske ærter. De skal være frisk, sprøde og knasende.

Oprindelse

Spirer avles i danske spiregartnerier. Det foregår i store kar eller bakker indendørs, og de dyrkes udelukkende ved hjælp af rent vand. Vil man dyrke sine egne spirer hjemme i køkkenet, skal man altid købe EU-godkendte spirefrø, da spirer fremstillet af forurenede frø har været årsag til madforgiftning. Følg derfor altid Fødevarestyrelsens anvisninger.

Anvendelse

Bønnespirer skal skylles grundigt. De kan anvendes friske i salater og som det grønne drys på en middagsret. Bønnespirer er en klassisk ingrediens i forårsruller og kan på samme måde bruges i fyldet til pirogger. De bruges typisk også i asiatiske retter som supper og wok mad. Spirer har en meget kort holdbarhed på nogle få dage. De skal opbevares i køleskab. Hvis de ligger for længe, bliver de bitre i smagen og uappetitlige.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Sæson

Friske spirer