Grønne linser

Grønne linser

Der findes flere sorter blandt de grønne linser. Den lille grønne linse, der kaldes du puy eller blot puy-linse er oprindelig fra Frankrig, og den er underlagt fransk kvalitetskontrol. Delikatesselinser er en betegnelse, der bruges om nogle grønne linser af puy-typen. Grønne linser er en bælgfrugt. Det er frøene, som vi spiser. De stammer fra en linseplante, der tilhører ærteblomstfamilien. Linserne vokser i bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Grønne linser er ikke splitlinser som de røde. De er normalt heller ikke afskallede. En grøn linse er 3-5 mm i diameter, rund og lidt fladtrykt. Farven er mørkegrøn til brun.

Smag

Grønne linser kan have en lidt jordagtig smag. Grønne linser koger ikke ud som de røde men bevarer formen.

Oprindelse

Linser har været dyrket i årtusinder. I dag dyrkes hovedparten i Indien og Canada.

Anvendelse

Grønne linser skal skylles og koges i vand eller i en grønsagsbouillon i 30-40 minutter. Hvis linserne skal bruges i en suppe eller gryderet, behøver man ikke at koge dem møre i forvejen, da de kan tilsættes rå i retten. Vær her opmærksom på at linserne suger en del væske under kogningen. Grønne linser kan anvendes i salatblandinger, da de ikke koger ud. De er gode i ovn- og gryderetter og til supper, saucer, dressinger og pastaretter. Kogte linser kan bruges i postejer og frikadeller i stedet for kød eller som delvis erstatning for kødet. Desuden kan de marineres og serveres som alternativ til ris og pasta. Industrielt fremstilles der pastaprodukter af linsemel.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen

Protein2food