Hindbær

Hindbær

Hindbær er et sensommerbær og nogle sorter sætter bær hele efteråret. Hindbær leder tanken hen på alverdens dekorative kager og desserter, men de kan også være et friskt pift i en salat. Navnet hindbær menes at hænge sammen med, at en hun-kronhjort, der kaldes en hind, er særlig vild med at spise de vilde hindbær i naturen.

Udseende

Hindbær ligner nærmest et fingerbøl i faconen. Når bærret er modent, løsner det sig fra den opsvulmede blomsterbund. Selve bærret består af mange sammenvoksede småfrugter, der er sprængfyldte med saft, og det skal derfor behandles skånsomt for ikke at blive mast. Hver enkelt småfrugt indeholder også en lille kerne. Hindbær er normalt røde, men der findes også gule, orange, hvide og sorte hindbær.

Smag

Hindbær har en aromatisk, nærmest parfumeret, sød smag med en syrlig tone.

Oprindelse

Hindbær har været kendt i mange århundreder, og været brugt i maden siden middelalderen. De små skovhindbær vokser i naturen i Europa, Nordamerika og i Vestasien. I Danmark kan man finde dem i skovlysninger. I begyndelsen af 1700-tallet begyndte man at dyrke hindbær, og i dag findes de både i private haver og i frugtplantager.

Anvendelse

Hindbær kan spises som frisk frugt. Har man dem i haven er det skønt at plukke og spise dem direkte fra busken. Kun orm i hindbærrene kan ødelægge fornøjelsen. Ormene er små maddikelignende larver, som skyldes, at en bille har lagt æg i blomsten. Men dem kan man undgå ved at plante de sene sorter, som blomstrer så sent, at de ikke angribes af hindbærbillen. Hindbær anvendes meget i kager fx othello lagkage og cheesecakes eller i desserter fx panna cotta og marenstærte. Men de kan også bruges i en salat eller på pizza.

Hindbær er gode i smoothie, til marmelade, kompot, pure, saft og sirup. Eller brug dem som topping på koldskål og andre syrnede mælkeprodukter. Hindbær har kort holdbarhed, højst 1-2 dage i køleskabet. Hindbær kan sagtens fryses - løsfrys dem evt. ved at lægge dem udbredt på en bakke med bagepapir. Når de så er frosne, kan de kommes i en pose og er nemme at skille ad, hvis man fx vil bruge dem til pynt på en kage eller som isterninger i en drink. Frosne, importerede bær kan indeholde norovirus, som kan give roskildesyge (diarré). Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man koger hindbærrene, så de bobler i min. 1 minut og afkøler dem, hvis de skal bruges i fx en smoothie.

Sæson

Juli - oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Botanik

Hindbær er et såkaldt flerfoldssamfrugt. Den tilhører rosenslægten og er i familie med brombær.

Kilder

Sæson

Havenyt

Naturguide