Karse

Karse

Karse er det grønne drys, der ofte forbindes med forår og påske, men det kan fås hele året. Mange børn stifter bekendtskab med denne grønne spire i børnehaven, hvor de i ugerne op til påske dyrker karsefrø i bunden af en mælkekarton.

Udseende

Karse er små grønne kimblade, som sidder på tynde hvide stængler.

Smag

Karse har en lidt skarp smag, der minder om sennep og med en snert af peber.

Oprindelse

Karse har været kendt siden 1850 her i Danmark. Den stammer fra Vest- eller Centralafrika, hvor den vokser vildt. Det er nemt selv at dyrke karse. Køb karsefrø og så dem på et stykke vådt vat i en flad skål. Vand karsen dagligt og efter seks til syv dage er den klar til brug. Karse kan også sås i haven, hvor den bliver 30-50 cm høj (knæhøj). Smagen bliver kraftigere, og bladene bliver mørkegrønne. Den sætter små hvide blomster i klaser, som også er spiselige.

Anvendelse

De små grønne blade og lidt af stænglerne klippes med en saks. Sidder der frøskaller tilbage, kan de børstes af. Karse spises altid rå, smagen går tabt ved opvarmning. Karse anvendes ofte som det grønne drys på æg- og/eller tomatmadder, smørrebrød og i sandwich. Karse kan bruges i salater og dressinger. Et drys karse er også dekorativt på fx en fiskeforret eller en kartoffelsalat. Karse kan holde sig ca. en uge i køleskabet. Man kan også lade den stå fremme i køkkenet, men så skal man huske at vande den.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Årstiderne

Bolius