Stegt lammekølle med kartoffelgratin
60+ min

Stegt lammekølle med kartoffelgratin

Den gode gamle version med både stegt lammekølle og flødekartofler... server med dampede bønner eller en lækker grøn salat.
Fryseegnet
Bedømmelse (54 vurderinger)

Min bedømmelse:

Stegt lammekølle med kartoffelgratin

Den gode gamle version med både stegt lammekølle og flødekartofler... server med dampede bønner eller en lækker grøn salat.

Antal portioner
  • 1 lammekølle (ca. 1½ kg)
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • ½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 2 små hele fed hvidløg
  • 50 g smør

Kartoffelgratin

Tilbehør

  • 600 g dampede grønne bønner

Fremgangsmåde:

Gnid lammekøllen med rosmarin, salt og peber. Skær hvidløgsfedene i kvarte, lav små huller i lammekøllen og stik hvidløgsstykkerne heri. Læg kødet på ovnens rist over bradepanden. Fordel smørret på lammekøllen og brun den.

Kartoffelgratin

Skær imens kartoflerne i tynde skiver. Læg dem lagvis med krydderier, løg og halvdelen af osten i et fladt, smurt ovnfast fad. Hæld fløde over kartoflerne og drys resten af osten over.

Skru ned for ovnen og stil kartoffelgratinen ind ved siden af kødet. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 70°. Tag lammekøllen ud og hold den varm. Skær kødet i skiver og server det sammen med kartoffelgratin.

Tips

Brug evt. resten af kødet til madpakken eller til biksemad. I stedet for ren fløde kan du bruge halvt sødmælk og halvt fløde.

Bruning af lammekølle

Ca. 20 min. ved 225° - traditionel ovn.

Stegetid for lammekølle og kartofler

Ca. 1 time og 20 min. ved 175° - traditionel ovn.

Tips

Den færdigtilberedte kartoffelgratin kan fryses.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 15380 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 29,6 g
  • Protein: 21 %
  • Kulhydrat: 21 %
  • Fedt: 58 %
Print

Vin match

Grenache, syrah, cinsault m.fl. Rhône, Frankrig

Det klassiske vinvalg til denne klassiske ret med lam er en vin fra Sydrhône, fx en god côtes-du-rhône, Vacqeyras eller gigondas Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til kylling