Flere spiser mad uden kød

Flere spiser mad uden kød

Det er ikke længere en selvfølge, at vi danskere sætter kød på spisebordet, når aftensmaden serveres. Hver anden spiser kødfrit mindst en gang om ugen og prøver vegetarretter af. Her kan du få inspiration til spændende og velsmagende retter uden kød.

Hakkebøffer, frikadeller eller bolognese har i årtier været blandt danskernes favoritretter. Men de seneste år er der sket en temmelig dramatisk udvikling i, hvad der kommer på tallerkenen. Danskerne spiser nu så meget mindre kød, at hver anden dansker får serveret kødfrit mindst én gang om ugen.

32 procent af befolkningen i Danmark (20-70-årige) har ligefrem adopteret en eller anden form for vegetarisk diæt, hvor de tilvælger lækre vegetarretter.  

Det er både mænd og kvinder, der vælger mad uden kød.  Men kvinderne er i overtal og seks ud af ti danske kvinder har kødfri dage hver uge, og hos de unge mellem 18 og 29 år er tallet så højt som 73 procent.

Tendensen har potentiale for at blive endnu større, for 15 procent af os overvejer at spise mindre kød, end vi gør i dag. Det er dog stadig kun to procent, der fravælger kød på fuld tid, og kan kalde sig vegetarer. Endnu færre spiser ren vegansk kost, hvor de slet ikke spiser produkter, der kommer fra dyr.

Husk protein

Det kan være en god idé at lade sig inspirere afopskrifter uden kød de dage, hvor man gerne vil spise aftensmad uden kød. Og kødfri opskrifter behøver ikke være kedelige. Tværtimod kan mad uden kød være en mættende, smagfuld og udsøgt fornøjelse.

For mange af dem, der ikke er så vant til at spise vegetarisk aftensmad, er der en bekymring om det kan lade sig gøre at blive mæt uden kød. Svaret er ja. Det er dog vigtigt, at du sørger for at tilføje retten andre proteinkilder, eksempelvis mejeriprodukter, bælgfrugter, æg, linser, svampe eller bønner, som er fulde af protein og medvirker til at holde dig mæt.

Ost er også velkommen i det kødfri køkken, og netop den ingrediens bidrager til protein, smag og fylde – og mulighederne er mange. Eksempelvis paneer, halloumi, queso fresco og hytteost er velegnede til at supplere med eller bruge i stedet for kød i de plantebaserede retter. Paneer kan blandt andet bruges i gryderetter og til stegning, hvor halloumi kan grilles eller steges på panden. Queso frescoens milde og cremede konsistens er god til både kolde og varme vegetarretter. Og hytteost kan bruges i både salater, dressinger og i varme retter.

En vigtig pointe er, at vegetarretterne er for alle, der har lyst til at skrue ned for kødet, både på hel eller halv tid. Du behøver altså ikke at være erklæret vegetar, veganer, eller noget der ligner, for at hoppe med på de kødfri retter.

Gå på opdagelse de kødfri opskrifter og glæd både dig selv og dine smagsløg.

 

* Kilde: Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse fra 2018.