Hvad er en vegetar, pescetar, veganer og en fleksitar?

Hvad er en vegetar, pescetar, veganer og en fleksitar?

Hvis du godt kunne tænkte dig at undlade kød i din kost mere systematisk, findes der fire måder at gøre det på. Du kan vælge at blive vegetar, pescetar, veganer eller fleksitar.

Kosten i disse hovedgrupper er plantebaseret, hvor grøntsager, frugt, nødder og korn er hovedingredienserne.

Nogle vælger dog, at fisk gerne må være en del af kosten, hvor det for andre er bandlyst. Som den eneste gruppe supplerer fleksitarerne sin kost med kød – men kun en gang i mellem. Veganere spiser intet animalsk, altså heller ingen mælkeprodukter eller æg.

Vegetar: Vegetarer spiser hverken kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. Nogle vegetarer spiser mejeriprodukter og æg, mens andre vegetarer udelader det. Kosten består i stedet primært af grøntsager, frugt, nødder og korn, da plantebaseret mad er omdrejningspunktet for en vegetar. Retter med grøntsager, bønner, linser eller bælgfrugter er derfor populære blandt både vegetarer og veganere, da det er kilder til protein.

Pescetar: En pescetar spiser ikke kød. Men i modsætning til vegetarer, supplerer de gerne den plantebaserede kost med fisk og skaldyr. Derudover spiser pescetarer også både mejeriprodukter og æg.

Fleksitar: En fleksitar er en fleksibel vegetar. Det vil sige, at de overvejende spiser plantebaseret kost, men også kan nyde kød, som vælges til og fra efter lyst. Fleksibiliteten gør, at retter, hvor kød er inkluderet, ikke er helt afskåret fra kosten, men grøntsagerne fylder mest på tallerkenen.   

Lakto-ovo vegetar

En lakto-ovo vegetar spiser en plantebaseret kost i form af eksempelvis grøntsager, bælgfrugter og korn. Kosten suppleres med æg og mejeriprodukter – herunder ost, smør og fløde. Lakto-ovo vegetaren undgår andre animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk og skaldyr.

Lakto vegetar
Betegnelsen lakto vegetar minder om lakto-ovo vegetaren, men adskiller sig ved, at lakto vegetarer undgår at spise æg. Lakto vegetarens kost er derfor primært plantebaseret med undtagelse af mejeriprodukter.

Veganer: Veganere undgår at spise kød, fjerkræ, fisk, mejeriprodukter, æg og andre animalske produkter. Det betyder også, at de ikke må indtage produkter, der indeholder gelatine. Det findes i en lang række fødevarer, heriblandt visse typer pålæg, is, margarine og syltetøj. At være veganer handler for nogle ikke kun om kosten. Det kan også betyde, at de ikke går med læder, pels og uld.