Af @EmmaMartiny

Dhal på gule ærter med nye kartofler & paneer

Jeg har helt lyst til at kalde dagens opskrift for ”dansker-dhal”, hæhæ J Det, jeg har på menuen, er nemlig en indisk dhal fyldt med de klassiske krydderier men lavet på gule ærter og med nye kartofler. Og jeg siger jer, at mødet mellem det nordiske og den indiske køkken fungerer godt! De gule ærter giver en skøn og lidt grovere konsistens, end når man bruger røde linser, og så er det jo bare med at spise og nyde en masse af de danske kartofler, nu hvor de smager allerbedst.

Det måske knap så velkendte indslag i min dhal er paneer. En indisk ost, som jeg godt tør love, snart vil blive et tilbagevendende indslag på spisebordet i mange danske hjem. Karolines Køkken har nemlig sørget for, at paneer sammen med to andre verdensoste – den cypriotiske halloumi og mexicanske Queso frescos – nu er til at finde i helt almindelige supermarkeder.

Før i tiden har jeg ledt efter ostene hos diverse specialkøbmænd med svingende succes. Derfor var jeg lynhurtig til at takke ja til sprede budskabet om nyhederne, da Karolines Køkken spurgte mig, om jeg sammen med Nadia fra Foodfanatic og Mads fra Gastromand ville være med til at inspirere jer til, hvordan I kan bruge verdensostene i det kødfri køkken. 

Paneer er en indisk ost, der har en fast konsistens og et højt proteinindhold, hvilket gør den oplagt til stegning. Osten smager ikke af så meget i sig selv, men den optager let smage fra andre ingredienser, og derfor er den særlig lækker, når man krydrer den godt eller bruger den i gryderetter. Ostens proteinindhold gør desuden, at paneer er formiddabel til at give fylde og mæthed til kødfrie retter. Den milde smag og ostens konsistens gør, at den minder lidt om kylling, og det er jo altid et godt salgsargument, når man skal overbevise en kødglad middagsgæst om, at vegetariske måltider altså sagtens kan mætte.

Min dhal er et fremragende hverdagsmåltid, for retten er super nem og hurtig at bikse sammen, og så er alle ingredienserne til at komme i nærheden af – både fordi, de kan findes i supermarkedet nede på hjørnet, men også fordi de ikke koster det hvide ud af øjnene. Husk endelig, at I sagtens kan tilsætte ekstra grøntsager, alt efter hvad I lige har på lager, og så er det også helt valgfrit, om I vælger at serverer paneer sprødstegt som topping, eller om I lader ternene simre med i gryden, så de tager masser af smag til sig.

Hvis I vil have mere inspiration til det kødfri køkken, kan I finde mine, Nadias og Mads’ opskrifter og flere til på Karolines Køkkens hjemmeside. Her er der masser af gode og kreative idéer til, hvordan ostene kan fylde og smage, og I kan tjekke opskrifter på alt fra Crispy Tacos med Queso Frescos til Vegetartærte med halloumi ud.

DHAL PÅ GULE ÆRTER MED NYE KARTOFLER & PANEER

Ingredienser

  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3-4 cm frisk ingefær
  • 1 spsk. ghee eller smør til stegning
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 1 spsk. stødt gurkemeje
  • 300 g nye kartofler
  • 4 dl gule flækærter
  • 1 dåse hakkede tomater
  • ¾ l grøntsagsbouillon
  • 1 spsk. garam masala krydderiblanding
  • salt og friskkværnet peber

TIL SERVERING

  • 200 g paneer
  • 1 spsk. ghee eller smør til stegning
  • salt og friskkværnet peber
  • frisk koriander

Sådan gør du

Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Riv ingefær fint. Steg løg, hvidløg og ingefær i smør i en gryde. Knus koriander- og spidskommenfrøene i en morter, og tilsæt dem. Lad det stege, til krydderierne begynder at dufte. Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette tern, og tilsæt dem til gryden. Tilsæt også så gurkemeje, skyllede flækærter, hakkede tomater og bouillon. Lad retten simre i 30 minutter, til linserne er møre. Smag til med garam masala, salt og peber.

Skær paneer i tern, og krydr dem godt med salt og peber. Steg ternene i ghee eller smør. De kan enten røres i din dhal, hvor de vil suge ekstra smag til sig, eller serveres som topping sammen med frisk koriander.