FoodFanatic

Palak paneer - indisk klassiker med paneer, spinat og ingefær

Det er ingen hemmelighed. Jeg er ualmindeligt glad for ost. Det gælder både på brødet om morgenen, som afslutning på en god middag, men i særdeleshed også i maden. Især i det kødfri køkken er jeg fan af at inkludere ost, da den både bidrager med smag og fylde, som man nogle gange godt kan savne, når man fjerner kødet. Ofte er osten ikke særlig synlig, da den blot går ind og bidrager med et skud umami til retten, når den er smeltet ind i eksempelvis en sauce eller suppe. Andre gange får osten dog lov til at være stjernen, som i dagens opskrift, der er en ægte klassiker fra det indiske køkken.

Opskriften er den sidste i rækken af mine opskrifter til Karolines Køkken, der netop har lanceret måltidsostene paneer, queso fresco og halloumi. Jeg og dygtige Emma Martiny og Mads fra Gastromand fik opgaven til komme op med en række dejlige opskrifter, der kan inspirere alle dem, der gerne vil prøve kræfter med ostene, og samtidig ønsker  at skære ned for kødet.  Det er der kommet et helt opskriftsunivers ud af, så tag lige et kig på Karolines Køkkens hjemmeside for at få en masse inspiration til flere stunder i køkkenet.

Jeg har tidligere brugt paneer til den afhængighedsskabende indiske butter-sauce, mens queso fresco blev brugt som topping på spicy linsetacos, og den salte halloumi gav dejligt modspil til mynten, rødløget og vandmelonen i min bulgursalat. Jeg har her i sidste indlæg valgt at bruge min personlige favorit blandt de tre oste til endnu en indisk ret, som er smækfyldt med smag. Til jer, der endnu ikke har prøvet at bruge paneer i køkkenet, kan jeg oplyse, at det er en ost, som har et lavt fedtindhold og et højt proteinindhold. Det gør blandt andet, at man kan stege den på panden, uden at den flyder ud over det hele. Osten er mild i smagen, og den gør det især godt i krydrede retter, hvor den optager smagen fra de øvrige ingredienser.

Jeg har endnu ikke prøvet det, men har planer om i den nærmeste fremtid at eksperimentere yderligere med den. Jeg forestiller mig, at man kan smuldre eller rive den og bruge den i eksempelvis grøntsagsfrikadeller, så de både mætter og smager af mere.   

Opskrift af FoodFanatic

Palak paneer - paneer i indisk spinatsauce

4 personer

Det skal du bruge

  • 450 g paneer
  • Ghee eller klaret smør til stegning
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1-2 chilier
  • 2 tomater
  • 1 spsk finthakket frisk ingefær
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk gurkemeje
  • 500 g frossen spinat, optøet
  • 1 tsk sukker
  • 1,5 dl yoghurt naturel
  • Citronsaft
  • 1/2 bdt. koriander

Sådan gør du

Skær paneer i 2-3 centimeter store tern, og steg dem gyldne på en pande i ghee eller klaret smør. Sæt til side.

Pil og hak løg og hvidløg fint. Hak chili - kassér eventuelt kernerne. Hak tomaterne. Klem vandet ud af spinaten.

Sauter løg, hvidløg, chili og ingefær ved lav varme i samme pande i 8-10 minutter, og tilsæt nu krydderier. Kom lidt ekstra ghee eller klaret smør på undervejs, hvis panden bliver for tør. Steg videre i et par minutter, og kom de hakkede tomater på panden sammen med en lille sjat vand. Lad pandens indhold simre i 5 minutter, inden du tilsætter spinat og sukker. Kom atter lidt vand ved undervejs, hvis retten bliver for tør. Vend spinaten rundt, til den er varmet igennem, og tilsæt nu yoghurt. Blend og smag til med salt. Kom den stegte paneer ved, og varm den igennem.  Dryp lidt citronsaft over, og top med hakket koriander.

Server med ris.