Pressemeddelelse

Resultatet bedre end forventet

Arla Foods’ årsresultat for 2004/05 blev på 801 mio. kr. Det er en fremgang på ca. 10 pct. i forhold til forventet, og det er især det sidste halvår, der er forløbet bedre end forventet.

Arla Foods’ bestyrelse indstiller derfor til repræsentantskabet, at der udbetales en efterbetaling på 5,88 øre pr. kg mælk til Arlas andelshavere. Det giver en samlet Arla indtjening pr. kg andelshavermælk på 2,28 kr.

Flere faktorer har bidraget positivt til resultatet. Eksporten har indtjenings- og mængdemæssigt været i fremgang – især på en række oversøiske markeder for specialoste og mælkepulver. På plussiden tæller også virksomhedens strukturprogram, hvor en række effektiviseringer er sat i gang. De besparelser kan allerede mærkes.

Sammenlignet med resultatet for 2003/04 på 1.019 mio. kr. er der tale om et fald på ca. 200 mio. kr. Hovedparten heraf skyldes virkningerne af landbrugsreformens anden fase. Samtidig har faldende valutakurser især i årets begyndelse haft en negativ effekt.

Arla Foods har i årets løb haft en nedgang i omsætningen på 900 mio. kr. fra 47,3 mia. kr. i 2003/04 til 46,4 mia. kr. i 2004/05.

Nedgangen i omsætningen skyldes særligt to forhold. For det første har Arla Foods frasolgt en række ikke-kerneaktiviteter som Cremo og AM Foods. For det andet oplever fødevareindustrien – ikke mindst den europæiske mejeriindustri – en generel prissænkning som følge af landbrugsreformen. Hovedtal i mia. dkr.04/0503/04 Omsætning46,35147,263 Nettoresultat0,8011,019 Aktiver i alt26,38226,043 Ansvarlig kapital7,6247,541

Landbrugsreformen omlægger over en meget kort årrække EU’s støtte, således at blandt andet eksportstøtten til mejeriet aftrappes. Landmændene får derimod en direkte støtte som delvis kompensation. Som en afledt effekt af reformen bidrager den samtidig til at øge priskonkurrencen på markederne i hele EU.

Arla Foods’ formand Knud Erik Jensen mener, at virksomheden er godt rustet i en øget konkurrence.
”Vi har gennem årene gennemført langsigtede investeringer, som gør, at vi i dag står med et stærkt selskab”, siger han.
Knud Erik Jensen er imidlertid klar over, at virksomheden skal levere en kraftpræstation for at kunne holde indtjeningen uændret i det kommende år.
”Bestyrelsen vil støtte ledelsen i alle dens bestræbelser på at fastholde det nuværende niveau for mælkeprisen”, siger formanden.

Også Arla Foods’ adm. direktør Peder Tuborgh glæder sig over resultatet.
”Vi er naturligvis tilfredse med et resultat, der ligger ti pct. over det forventede. For at holde indtjeningen uændret i 2006 skal vi satse på produkt-udvikling og på styrkelse af vores varemærker. Vi er jo en markeds- og forbrugerorienteret virksomhed. Desuden skal vi fortsat have en stram drift med fokus på færre omkostninger og øget effektivitet”, siger Peder Tuborgh.

Bestyrelsens forslag til resultatdisponering præsenteres for repræsentantskabet på mødet i Halmstad den 15. og 16. december.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager