Pressemeddelelse

Arla vil have mere Lærkevang mælk

Arla Foods' bestyrelse skærper og præciserer kravene til selskabets Lærkevangsleverandører. Til gengæld får alle andelshavere, der leverer Lærkevang mælk til Arla, flere penge for mælken fra og med 1. maj 2009 i form af et helt nyt Lærkevangstillæg.

Som et forsøg rekrutterede Arla Foods sidste år et antal mælkeproducenter i Danmark, som dagligt kunne levere mælk fra køer på græs. Mælken fik navnet Ekspres Lærkevang og ankom til danske butikker i juni 2007. Salgsforventningerne er blevet indfriet, og derfor udvides Lærkevangs-sortimentet til august.

Nu har bestyrelsen besluttet dels at udvide konceptet yderligere fra 1. maj næste år, dels at skærpe kravene til leverandørerne samt at betale et nyt Lærkevangstillæg, der skal kompensere for leverandørens ekstra omkostninger. Tillægget bliver på 2 procent af mælkens råvareværdi, hvilket med det nuværende prisniveau ville svare til ca. fem øre pr. kg. mælk, hvis tillægget skulle betales i dag.

For at opnå tillægget skriver leverandørerne under på en kontrakt ud fra tre grundregler:

- Køerne skal på græs om sommeren og en stor del af grovfoderindtaget skal ske på græs
- Køerne skal fodres med en tilsvarende mængde græs-ensilage eller hø om vinteren
- Mælken hentes hver dag, da friskhed er en vigtig del af konceptet.

Ifølge Arla Foods' direktør for de nordiske markeder, Hans-Åke Hammarström, skal Arla altid producere de produkter, som forbrugerne vil have.
"Vi udvikler hele tiden merværdi i vores produkter - en merværdi, som er efterspurgt blandt forbrugerne og som får dem til at vælge Arlas produkter. Lærkevang har en merværdi. Den styrker vores konventionelle mælk og bliver et stærkt alternativ til det, som i Danmark kaldes 'billigmælk'," siger Hans-Åke Hammarström.

Totalt set indvejer Arla Foods fra august i år 100 mio. kg. Lærkevang mælk. Målet er at øge den mængde til 220 mio. kg. i 2009.


FAKTA:
· Følgende krav bliver nu præciseret i de nye Lærkevangskontrakter: Køerne skal æde mindst fem foderenheder græs/ensilage året rundt. Om sommeren skal køerne være på græs mindst fire sammenhængende måneder og mindst seks timer i døgnet. Mht. arealkrav er anbefalingen 0,1 ha pr. ko i begyndelsen af sommeren, og 0,2 ha pr. ko fra midten af juli. For at leve op til foderkravet om vinteren skal foderet bestå af en tilsvarende mængde græs-ensilage eller hø.

· Arla Foods garanterer en kontrakt på mindst to år ad gangen, mens leverandørerne garanterer at overholde kravene, som kontrolleres hvert år. Nuværende Lærkevangsleverandører kan ikke automatisk regne med at fortsætte fra 1. maj 2009, da kravene er strammet (primært ifht. antallet af foderenheder m.m.). I forbindelse med rekrutteringen af gårde bliver der taget hensyn til, hvor gårdene ligger for at holde omkostningerne ved afhentningen så lave som muligt.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager