Nyhed

December er højsæson for mejeriprodukter – og madspild

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Salget af piskefløde, smør, sødmælk og specialost eksploderer i december. Men når vi har flere og andre varer i køleskabet, end vi plejer, smider vi også mere ud, og det gør juletiden til højsæson for madspild.

December står for døren, og det er tid for piskefløde, smør, sødmælk og specialost. Faktisk fordobler vi forbruget af smør, sødmælk og piskefløde i december måned. Men når ris á là mande’en og de lækre oste er på spisebordet, står der ofte rester på køkkenbordet – og hvad gør man lige ved dem?

”Hvis man ser på salget af de fuldfede mejeriprodukter, så bemærker man hurtigt, at december måned skiller sig markant ud. Vi går ikke på kompromis med julemaden, for vi skal jo hygge os, og det skal smage rigtig godt. Men når vi køber produkter, vi ikke plejer at have i køleskabet, så ved vi heller ikke, hvordan vi skal bruge resterne, når vi ikke gider lave mere ris á là mande,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken.

Derfor har Karolines Køkken lavet en række tips til, hvordan vi gemmer de klassiske julerester og bruger dem på et senere tidspunkt.

”Folk er ofte i tvivl om, hvordan man opbevarer rester af for eksempel smør, fløde, marcipan og nødder, hvis man ikke lige får dem brugt i december. Faktisk kan langt de fleste madvarer fryses ned og genbruges i det nye år, og så kan det jo være rart med nogle opskrifter, der ikke minder om julemad,” siger Tove Færch.

Ligesom en lang række andre virksomheder har Arla madspild på dagsordenen, ikke mindst i december, som er absolut højsæson for mejeriprodukter.

”Selvfølgelig er vi glade for at sælge mange produkter i juletiden, men som landets største fødevarevirksomhed er vi meget bevidste om det ansvar, vi har for at minimere madspild så meget som overhovedet muligt. Det gælder både disponeringen på vores mejerier, i samarbejdet med detailhandlen og over for forbrugerne,” fortæller Maja Møller, der er CSR-chef hos Arla.

Netop forbrugerne forsøger Arla at ramme i december med madspildskampagnen Mere julehygge – mindre madspild på arla.dk, facebook og mælkekartonerne, hvor tips’ene fra Karolines Køkken kommer i spil, og forbrugerne opfordres til at bruge resterne og dele deres tips og ideer med hinanden.

FAKTA: Sådan slipper du af med juleresterne

·  Ost opbevares bedst i alufolie, husholdningsfilm eller plastpose i køleskabet ved højst 5 grader. 45+ oste kan fryses ned i 3-4 måneder. Oste med lavere fedtindhold smuldrer nemt. Ost kan bruges til salat, lukkede ostebrød, suppe m.m

·  Smør kan anvendes til kryddersmør, stegning, bagning m.m, men har du mere smør, end du kan bruge, kan du fryse smørret ned. Smør og Kærgården® kan holde sig i op til tre måneder i fryseren.

·  Fløde kan anvendes til sauce, suppe, desserter og kager. Har du en rest piskefløde til overs, så pisk den til skum og frys ned i en lufttæt emballage. Frossen flødeskum tåler nedfrysning i op til en måned. Tø flødeskummet op i køleskabet og pisk det let igennem før servering.

·  Marcipan opbevares bedst i en lukket plastikpose, så marcipanen ikke bliver tør. Marcipan, der er åbnet, kan holde sig i godt en måned i køleskabet efter sidste salgsdato. Alternativt kan den fryses ned til senere anvendelse

·  Nødder (fx hassel og valnød) opbevares bedst i en lukket beholder på et mørkt og køligt sted. Nødder med skal kan holde sig længere end nødder uden skal. Nødder, der er blevet halvgamle, kan ristes i ovnen. Valnødder kan bruges til salater, desserter, kager m.m. Nødder uden skal kan med fordel opbevares i fryseren, så bliver de ikke så hurtigt harske.

Få inspiration til opskrifter og læs mere på arla.dk/madspild

Deltag i Danmarksdysten "Mere julehygge, mindre madspild" på http://bit.ly/danmarksdysten og vær med i konkurrencen om oplevelser, kogebøger og meget mere.

For yderligere oplysninger kontakt:
Tove Færch, leder, Karolines Køkken, 89 38 16 74
Maja Møller, CSR-chef, Arla, 89 38 14 52


Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager

Download Billeder & Videoer