Pressemeddelelse

Gode råd til et børnevenligt julekøkken: 9 ud af 10 danskere synes, det er vigtigt, at børn lærer at lave mad: Her er fem gode råd til at få børnene med i julekøkkenet

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Stort set alle danskere synes, det er vigtigt, at børn lærer at lave mad. Alligevel oplever danske forældre, at manglende tid og overskud sætter en stopper for de gode intentioner. Sådan lyder det i en undersøgelse fra Arla. Derfor deler Britta Surland og hendes datter Frida nu deres bedste råd til at få børnene med i køkkenet i løbet af julen – uden at det bliver et uoverskueligt projekt.

Julen er den perfekte højtid til at få børnene med i køkkenet. Sådan lyder det fra Britta Surland, som er ny leder af mad og inspiration i Arlas Køkken, og som inspirerer børn og voksne til at lave mere mad på Arlas Instagram.

Det er nemlig vigtigt for danskerne, at børn lærer at lave mad. Det svarer 87 procent i en undersøgelse fra Arla. Men når den travle hverdag er i gang, bliver det ofte ved de gode intentioner.

4 ud af 10 forældre svarer nemlig, at de sommetider mangler overskud til at inddrage deres børn i køkkenet, mens tid er en barriere for hver femte forælder.

”Mange forældre oplever desværre, at det er nemmere selv at stå for madlavningen efter en lang dag på arbejdet end at inddrage børnene. Men det er vigtigt at se madlavningen som kvalitetstid, og ikke mindst som en investering i børnenes fremtidige madvaner,” siger Britta Surland og fortæller, at det er en god idé at inddrage børnene de dage, hvor familien typiske prioriterer kvalitetstiden højt, fx i juleferien.

”Det er altid en god idé at afprøve nye ting, når overskuddet er lidt større, og når man i forvejen gerne vil lave en masse ting sammen som familie. Her kan madlavning fungere som en rigtig god aktivitet til at skabe hygge og nærvær for både børn og voksne,” siger hun.

Udnyt madglæden i juleferien

Det er ikke kun forældrene, der ser vigtigheden af, at børnene er med i madlavningen.

53 procent af danske børn mellem 10-15 år svarer i Arla Fondens årlige børn-, unge- og madanalyse, at de har lyst til at være mere med i køkkenet.

Derfor deler Britta Surland og hendes børn en masse gode tips til julekøkkenet på Arlas Instagramprofil i december måned. Og et af de vigtige kriterier er, ifølge Britta Surland, at give slip på forventningerne til, præcis hvordan maden skal smage og se ud.

”Det er vigtigt at huske, at succesen ligger i at sænke ambitionsniveauet. Det kan man gøre ved at give børnene mindre opgaver, som fx at hjælpe med at forvandle risengrøden til klatkager eller at lave sjove, uperfekte julesmåkager. På den måde er julen en perfekt højtid at invitere børnene mere med i køkkenet”.

Det er datteren Frida Surland enig i. Hun er ofte med sin mor i køkkenet, som det også kan ses på Arlas Instagramprofil. Og hun synes især, at det er sjovt, når hun får lov til at bestemme retterne.

”Jeg kan godt lide, når jeg får lov til at beslutte, hvilken ret vi skal lave, og når det hele ikke behøver at se så perfekt ud. Når jeg ikke kun skal snitte grøntsager, men fx kan stå for en hel del af retten selv. Det gør det også meget sjovere, når man laver mad med andre. For eksempel kan jeg også godt lide at lave mad med mine veninder, for det er en sjov måde at være sammen på,” fortæller 11-årige Frida Surland.

Britta og Frida Surlands 5 gode råd til at få børnene mere med i køkkenet:

  1. Involver dine børn i madplanen inden ugen går i gang
    På den måde ved de, hvilke opskrifter de selv har været med til at vælge og føler mere ejerskab i madlavningen, før ugen er begyndt.
  2. Find nogle opgaver, der passer til dine børns alder og evne
    Sæt fx de yngre børn til de mere simple opgaver som at rulle en dej ud eller at pynte peberkagehus med glasur.
  3. Start med det, børnene synes er sjovest
    Hvis du kan mærke, at dit barn ikke er så frisk på at hjælpe med madlavningen om aftenen, så start eventuelt i det søde køkken med eftermiddagsbagning.
  4. Perfektionisme er ikke målet
    Der skal være plads til, at grøntsagerne er skåret skævt, og at dressingen ikke er rørt ordentligt ud. Madlavningen skal være en god og sjov oplevelse, som de har lyst til at deltage i igen.
  5. Udnyt ferier og weekender
    Det er en god idé at afprøve nye retter eller kundskaber i køkkenet, når I ikke er begrænset af tid eller manglende overskud. Udnyt derfor ferier og weekender til at få børnene med i køkkenet.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 53 procent af danske børn i alderen 10-15 år svarer, at de gerne vil lave mere mad ifølge Arla Fondens årlige børn-, unge- og madanalyse
  • 87 procent af danskerne svarer i en befolkningsundersøgelse for Arla, at de synes, det er vigtigt, at børn lærer at lave mad
  • 40 procent af danskerne med ét eller flere hjemmeboende børn under 18 år svarer, at de sommetider mangler energi eller overskud til at inddrage mit barn/mine børn i madlavningen
  • 21 procent af danskerne med ét eller flere hjemmeboende børn under 18 år svarer, at de synes, det tager for lang tid, når mit barn/børn inddrages i madlavningen

Om Arlas befolkningsundersøgelse
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022 til Arla og Karolines Køkken. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Om Arla Fondens Børn, Unge og Madanalyse 2022
Radius har for Arla Fonden gennemført en undersøgelse blandt skoleklasser, der skal deltage i Arla Fondens MADlejr, omkring madlavning. Analysen baserer sig på 978 webinterviews af 10-15-årige børn og unge på 6.-7. klassetrin i perioden 29. november 2021 til 26. januar 2022. Resultaterne fra analysen må kun viderebringes, hvis Arla Fonden bliver krediteret. Hele rapporten kan læses på www.bornungeogmad.dk.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8900 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer