Pressemeddelelse

Nye vegetariske kostråd i landets kantiner og skoler: Hver tredje vil have mindst én ugentlig vegetardag i kantinen

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Fødevareministeren vil sikre sig, at landets kantiner leverer sunde, grønne og klimavenlige retter. Og danskerne er enige. Flere end hver tredje, der har daglig adgang til kantine, svarer i en ny undersøgelse fra Arla Pro, at deres kantine bør have mindst én ugentlig vegetardag. Og 8 ud af 10 svarer, at de forventer, at deres kantine gør en indsats for at levere bæredygtig mad.

Onsdag den 21. september lancerede fødevareminister Rasmus Prehn (S) en række vegetariske kostråd til landets skoler og kantiner, som skal vejlede personalet i at lave sunde og klimavenlige retter. Rådene lyder blandt andet, at grøntsager og frugt skal udgøre mindst en tredjedel af alle måltider, at bælgfrugter skal tilbydes i de fleste måltider, og at æg, planteolier, nødder, frø og fuldkorn gerne skal indgå.

Og det øgede fokus på grøn mad i kantinerne matcher danskernes behov.

Det viser en undersøgelse fra Arla Pro, som leverer mejeriprodukter til storkøkkener over hele landet. Her svarer flere end hver tredje kantinebruger, at deres kantine bør have minimum én vegetardag om ugen, mens 15 procent svarer, at deres kantine allerede har vegetardage på menuen.

”Flere og flere danskere laver grønne retter i hjemmet, så det er helt naturligt, at de også forventer, at kantinerne følger med udviklingen. Det er der heldigvis mange professionelle storkøkkener, der allerede gør,” siger Jesper Vanghøj, som er marketingansvarlig i Arla Pro, og fortsætter:

”De nye kostråd er en super retningslinje for, hvad et grønt måltid kan bestå af, og jeg er sikker på, at de kan inspirere til endnu flere grønne retter ude i landets kantiner.”

8 ud af 10 forventer bæredygtighed i kantinen

Det er dog ikke kun vegetarretter, som de danske kantinebrugere forventer at se på arbejdspladsen og på studiet. Danskerne har generelt høje forventninger til storkøkkenerne.

I Arla Pros undersøgelse svarer 8 ud af 10 kantinebrugere, at de forventer, at kantinerne gør en indsats for at levere bæredygtig mad. Helt konkret forventer halvdelen af danskerne fx, at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 4 ud af 10 forventer, at køkkenpersonalet genbruger madrester i nye retter.

”Der bliver stillet høje krav til storkøkkenerne lige nu. Derfor lancerede vi forrige år kogebogen ’Grønne retter i store gryder’ sammen med en række samarbejdspartnere målrettet kantiner, hospitalskøkkener og plejecentre,” siger Jesper Vanghøj.

”Kogebogen består af en lang række vegetariske opskrifter, der tilbyder inspiration til at få mere grønt på menuen uden at gå på kompromis med den gode smag. Jeg håber, at både kogebogen og nu fødevareministeriets vegetariske kostråd kan være en hjælp på vejen mod flere grønne retter i landets kantiner,” siger han.

Læs e-kogebogen ’Grønne retter i store gryder’ med 40 udvalgte vegetariske retter lige her.

Fødevareministeriets vegetariske kostråd til landets kantiner lyder blandt andet:

  • Lad grøntsager og frygter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk mørkegrønne grøntsager
  • Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
  • Husk æg
  • Brug oftest planteolier
  • Inddrag nødder og frø
  • Vælg primært fuldkorn

Læs mere om de vegetariske kostråd her.

Om befolkningsundersøgelse
Befolkningsanalysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-65-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden 4. februar – 17. februar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Data fra denne pressemeddelelse tager udgangspunkt i ca. 800 adspurgte danskere, som har svaret, at de har adgang til en kantine via arbejde eller studie.

Nøgletal fra undersøgelsen

Kun besvarelser fra de ca. 800 respondenter, der har adgang til kantine via arbejde eller studie

  • 37 procent synes, at kantineordningen på deres arbejdsplads eller studie bør have minimum 1 vegetardag om ugen
  • 87 procent forventer, at kantinen gør en indsats for at levere bæredygtig mad
  • 49 procent forventer, at kantinen bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad
  • 68 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at kantinemaden på arbejdspladsen eller studiet er sund
  • 73 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at den mad, der serveres i kantinen, varierer fra dag til dag
  • 36 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at der er mulighed for at vælge retter uden kød i kantinen
  • 36 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at maden i deres kantine er økologisk
  • 20 procent kunne godt tænke sig, at kantinen brugte flere grøntsager

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8900 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer