Pressemeddelelse

Arla Foods Ingredients indgår partnerskab med ENORM for at udnytte upcyclingspotentialet hos insekter

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Foods Ingredients har indgået et samarbejde med ENORM, Nordeuropas største insektfarm, i et partnerskab, der vil reducere madspild markant.

Delactosed permeat (DLP) er en reststrøm fra mejeriproduktionen, der genereres i store mængder ved produktionen af laktose. Det meste DLP anvendes i øjeblikket som materiale til biogasproduktion, som er længere nede i EU’s fødevarespildshierarki end eksempelvis genbrug som dyrefoder.

Arla Foods Ingredients har længe undersøgt måder at imødegå denne udfordring på, men DLP's sammensætning har tidligere gjort det vanskeligt at bruge det i traditionelt dyrefoder. Men måske løsningen findes hos soldaterfluen. De bruges i øjeblikket af ENORM til dyrefoder, men de har også stort potentiale som en sund og bæredygtig proteinkilde til mennesker.

Arla Foods Ingredients har udviklet evnen til at omdanne DLP til nærende foder til larverne og har i flere år leveret DLP til ENORM til prøveproduktion. I dag (6. december 2023) åbner ENORM imidlertid en stor ny facilitet i Flemming, Danmark og forbereder sig på fuldskala produktion.

Som et resultat vil mængden af DLP, som Arla Foods Ingredients leverer til ENORM, stige markant - til 15 lastbilsfulde om ugen fra starten af 2024. Når ENORMs nye facilitet er oppe at køre, vil den være i stand til at producere 100 tons larver dagligt - nok til mere end 10.000 tons insektmel på årsbasis.

Fordi det skal bruges som dyrefoder i stedet for biogas, vil partnerskabet gøre det muligt for DLP at rykke op i fødevarespildshierarkiet. Arla Foods Ingredients vurderer, at partnerskabet vil muliggøre en betydelig (16%) reduktion i madspild på deres Danmark Protein-facilitet.

Sønke Møller, Senior Sales Developer hos Arla Foods Ingredients, siger:

"En forpligtelse til cirkularitet ligger i hjertet af Arla Foods Ingredients' forretningsmodel. Så vi er utroligt spændte på at samarbejde med ENORM, mens de arbejder på at revolutionere proteinforsyningen og skabe mere bæredygtige fødevaresystemer. Dette samarbejde - som vil forvandle en tidligere klassificeret fødevareaffaldsstrøm til noget med potentiel enorm ernæringsværdi - er et fantastisk eksempel på virksomheder, der arbejder sammen for at gøre upcycling til virkelighed."

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8500 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager

Download Billeder & Videoer