Pressemeddelelse

Otte økolandmænd er fælles om løsninger til den grønne omstilling

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Landbrugets bidrag til den grønne omstilling er på alles læber. Både på Christiansborg, i medierne og blandt danskerne. Og det fylder også hos dem, det hele handler om: Landmændene. I den sydlige del af Danmark mødes otte økologiske landmænd fire gange årligt for at inspirere hinanden og udveksle erfaringer, der kan gavne den grønne omstilling. Ved seneste møde blev Christian Bejer fra Brørup klogere på en løsning, der skal mindske køernes metanudledning.

Udviklingen af et moderne landbrug og bidraget til den grønne omstilling af erhvervet sker ikke af sig selv. Det kræver store indsatser på gårdniveau, hvor størstedelen af udledningen i landbruget stammer fra. Det ved den økologiske Arla-landmand Christian Bejer og hans kollegaer. Og mens landbrugets udledning fylder i debatten, knokler landmændene for selv at komme i mål.

”Vi økologer i Arla har besluttet, at vi skal nå 30 procents reduktion inden 2028 – to år før de konventionelle Arla landmænd. Og det er jo lige rundt om hjørnet, så det fylder meget hos os. Ingen gårde er ens, og der findes derfor ikke én løsning til, hvordan vi kommer i mål. Derfor er det afgørende med tæt dialog og sparring, så vi hele tiden bliver dygtigere og skarpere på, hvordan vi reducerer vores udledning på gårdene,” siger Christian Bejer, der ejer det økologiske landbrug Debelgaard ved Brørup tæt på Vejen.

Derfor mødes en gruppe på otte landmænd fra Syddanmark fire gange årligt for at dele viden og erfaringer om alt fra fodereffektivitet og biogas til Arlas klimatjek og klimaafregning. De otte landmænd er med i en såkaldt ERFA-gruppe, der er sat sammen af rådgivningsselskabet Syddansk Kvæg.

”Det er altid godt at høre, hvordan ligesindede tænker, at man kan gøre tingene bedre og anderledes. Otte øjne ser bedre end to, så møderne giver mig en masse inspiration. Og jeg går ofte hjem med konkrete værktøjer, jeg kan implementere på gården, i marken og i staldene,” siger Christian Bejer.

Ingen hurtige løsninger

Alle landmændene i gruppen er økologer, og det stiller krav til både den økologiske produktion og til landmændenes grønne omstilling. Derfor er ERFA-gruppen essentiel for Christian Bejer.

Kravene betyder nemlig, at køernes metanudledning – som primært kommer fra køernes bøvser – kun kan mindskes med langsigtede strategier. Derfor diskuterer landmændene blandt andet, hvordan køerne bliver stærkere og mere robuste, så de har et lavere CO2-aftryk.

På seneste rundbordsmøde blev Christian Bejer klogere på en løsning, der skal hjælpe ham på vejen mod mindre metanudledning blandt Debelgaards knap 400 køer. Nemlig en forbedret slætstrategi; hvornår og hvordan man høster på marken.

”Nogen af landmændene i gruppen har en rigtig god slætstrategi, og vi kan se, hvor meget de får ud af det. Så på sidste møde gik det op for mig, at vi skal blive bedre til at høste græsset tidligere i foråret, så vi får græs med mere energi og højere fordøjelighed. Det betyder, at køerne ikke skal spise så meget for at få deres næring, og så udleder de mindre metan,” forklarer Christian Bejer.

Gruppen diskuterer også biogas, fodereffektivitet og præcis fodring, der har stor indflydelse på den enkelte gårds klimaaftryk.

Datadrevet grøn omstilling
Effektiv brug af foder hjælpes også på vej af Christian Bejers samarbejde med virksomheden DeLaval, der udvikler og producerer produkter og systemer til mælkeproduktion over hele verden. DeLaval måler køernes Body Condition Score – køernes BMI – så Christian Bejer kan sikre køernes sundhed og samtidig sørge for, at foderet udnyttes bedst muligt.

”De fleste landmænd har en form for overvågning, men vi skal som landmænd blive endnu bedre til at udnytte den viden og de muligheder, vi får fra nye teknologier. Derfor deler vi også vores erfaringer om vores eksterne samarbejder i ERFA-gruppen. For sunde og glade køer er også mere klimavenlige,” siger Christian Bejer.

Fakta om ERFA-gruppen

  • Er sat sammen af rådgivningsfirmaet Syddansk Kvæg.
  • Består af 5 Arla-landmænd og 3 landmænd, der leverer mælk til Tyskland.
  • Landmændene taler om alt fra den grønne omstilling, fodereffektivitet og CO2-afgift til rekruttering af medarbejdere og hverdagens udfordringer som mælkeproducent.
  • Gruppen af landmænd mødes fire gange årligt, og en rådgiver fra Syddansk Kvæg er med som ordstyrer.
  • Rådgiveren har hver gang et relevant emne med, som landmændene diskuterer. Den landmand, der er vært for mødet, kan også bidrage med en aktuel problematik eller dilemma.
  • Alle otte landbrug har cirka samme antal køer og ydelsesniveau, hvilket betyder at de har den samme type af udfordringer, der skal løses.

Fakta om Christian Bejer

  • Har været landmand på Debelgaard siden 2013
  • Ejer 370 sortbrogede Holstein-køer
  • Har været med i ERFA-gruppen de seneste fem år

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8900 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager

Download Billeder & Videoer