Biksemad

Biksemad

30 min
Her får du en nem og hurtig opskrift på biksemad. Biksemad bliver som regel serveret med spejlæg og rødbeder. Her med et lille twist - nemlig en frisk og fyldig pastinak-dressing som tilbehør biksemaden - så helt klassisk biksemad, kan vi nok ikke kalde den. Biksemad er i bund og grund en reste-ret, som smager skønt - og kendes overalt i verden. Det er bare forskelligt, hvad der er basen - kartofler, ris, kød eller grøntsager, Brug, hvad du har og lav din helt egen biksemad.
https://www.arla.dk/opskrifter/biksemad/

Sådan gør du

Pastinak-dressing
  • Vend forsigtigt creme fraiche, ravigottesauce, salt og peber sammen i en skål.
  • Bland pastinakker, æble og persille (gem lidt til pynt) i dressingen og stil den tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til.
Biksemad
  • Lad ca. 25 g af smørret smelte i en stor pande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene først 2 min. ved kraftig varme og derefter ca. 3 min. ved jævn varme - rør af og til. Tag løgene op.
  • Lad ca. 50 g smør blive gyldent i panden. Steg kartoflerne ved kraftig varme i ca. 7 min., til de er gyldne. Tag kartoflerne op.
  • Lad de sidste 25 g smør blive gyldent i panden. Brun kødet ved kratig varme i ca. 3 min. Kom kartofler og løg tilbage i panden. Tilsæt engelsk sauce, salt og peber, varm biksemaden godt igennem og smag til.
  • Server biksemaden med pastinak-dressingen.

Ravigottesauce er en sød sennepssauce. Du kan også bruge en sød sennep eller en dijon-honningsennep.

Energiindhold for hele retten:

11490 kJ / 2746 kcal

Næringsindhold pr. 100g

470 kJ / 112 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 16,9 % 4,7 g
Kulhydrat: 35,9 % 9,9 g
Fedt: 47,2 % 6 g
Mere inspiration

Har du lyst til at prøve en helt grøn biksemad?

Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Prøv en version med flere {grøntsager}
Pastinak-dressing
2½ dl Creme fraiche
1½ spsk Ravigottesauce
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
4 Pastinakker i små tern (ca. 200 g)
1 Rødt æble i små tern (ca. 125 g)
4 spsk Hakket bredbladet persille
Biksemad
100 g Smør
en rest kød, fx 400 g Lammekølle, oksesteg eller flæskesteg ( i tern , ca. 1½ x 1½ cm).
4 Grofthakkede løg (ca. 300 g)
1 kg Kogte kartofler i ca. 2 x 2 cm tern
2 spsk Engelsk sauce eller worcestershiresauce
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber