Flæskesteg og timiangrøntsager

Flæskesteg og timiangrøntsager

60+ min
Klassisk flæskesteg med sauce og kartofler og med et pift af timian i de svitsede grøntsager.
https://www.arla.dk/opskrifter/flaskesteg-og-timiangronsager/

Sådan gør du

Flæskesteg
  • Kom salt ned mellem sværene.
  • Læg stegen på ovnens rist. Støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom halvdelen af vandet i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå.
  • Steg grisekammen midt i ovnen - tilsæt resten af vandet efter ca. 45 min.
  • Tag flæskestegen ud og mål med et stegetermometer kødets cetrumstemperatur. Den skal være ca. 65°.
  • Hold flæskestegen varm.
Sauce til flæskesteg
  • Si stegeskyen og skum evt. fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - der skal være ½ liter i alt.
  • Bring skyen i kog i en gryde.
  • Rør smør og mel godt sammen. Pisk blandingen i skyen og tilsæt sukker og peber.
  • Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag til.
Timiangrøntsager
  • Lad imens smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 2 min.
  • Smag til.
Ved serveringen
  • Skær stegen i skiver - kom evt. sky i saucen.
  • Server straks sammen med grøntsager, kartofler og sauce.

Hvis sværen er blød! Skær sværen af og grill den 2-3 min.

Energiindhold for hele retten:

25743 kJ / 6153 kcal

Næringsindhold pr. 100g

506 kJ / 121 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 22,1 % 6,6 g
Kulhydrat: 24,6 % 7,3 g
Fedt: 53,3 % 7,3 g
Relateret video
Flæskesteg med sprød svær

Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.

Ingredienser

Flæskesteg
1 spsk Groft salt
1 Grisekam med ridset svær (ca. 1½ kg)
1 liter Vand
Sauce til flæskesteg
25 g Blødt smør
2½ spsk Hvedemel
½ tsk Sukker
Friskkværnet peber
Evt. kulør
Timiangrøntsager
50 g Smør
6 Flækkede gulerødder i ca. 5 cm stykker (ca. 300 g)
4 Porrer i skrå ringe (ca. 300 g)
2 Uskrællede æbler i både, fx elstar (ca. 200 g)
100 g Grofthakkede svesker
50 g Grofthakkede valnøddekerner
½ dl Frisk timian
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Tilbehør
1½ kg Kogte faste kartofler