Jule-panna cotta med lyn romtopf

Jule-panna cotta med lyn romtopf

60+ min
Denne jule-panna cotta med lyn romtopf er en helt oplagt dessert at forkæle sig med når vi nærmer os julen. Denne panna cotta smager af jul og minder en del om risalamande. . Det kunne måske kaldes en italiensk risalamande med druknede bær. En ægte romtopf tager flere måneder at lave - men her får du en lyn udgave, som gør det godt og passer til julemånedernes travlhed.
https://www.arla.dk/opskrifter/jule-panna-cotta-med-lyn-romtopf/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 8 min. ved 165° - traditionel ovn.

Dagen før, lynromtopf
  • Vend bær og rom sammen.
  • Sigt flormelis ned i bærrene under omrøring, så det ikke klumper. Stil bærrene tildækkede i køleskab natten over.
Panna cotta
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bring vand, grødris og vaniljestang og -korn i kog. Tilsæt mælk og salt, og kog ved svag varme, og under omrøring i ca. 25 min.
  • Tag gryden af varmen og lad grøden trække i ca. ½ time. Tag vaniljestangen op.
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Hak mandlerne groft og vend dem i den afkølede grød sammen med flormelis og citronskal. Pisk 6½ dl fløde let og vend det i grøden.
  • Bring resten af fløden i kog (husk at gemme 1 spsk til mandelkiksene). Tag fløden af varmen. Træk husblassen op af vandet og kom smelt den i den varme fløde.
  • Vend flødeblandingen i risalacottaen og fordel den på de ønskede glas, stil dem tildækkede på køl i mindst 3 timer (gerne natten over). Pynt med bærrene fra lynromtopfen.
Sprøde mandelkiks
  • Rør alle ingredienserne sammen til en jævn dej.
  • Tril 8 små kugler af halvdelen af dejen (ca. 2 cm i diameter). Stil dem på en plade med bagepapir.
  • Der skal være god plads mellem kuglerne, minimum 10 cm, da de flyder ud. Bag dem midt i ovnen.

Bag resten af dejen til de sprøde mandelkiks og server dem som småkager.

Energiindhold for hele retten:

32419 kJ / 7748 kcal

Næringsindhold pr. 100g

976 kJ / 233 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 5,4 % 3,1 g
Kulhydrat: 38,2 % 21,9 g
Fedt: 47,5 % 12,5 g
Alkohol: 8,9 %
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Dagen før, lynromtopf
500 g Blandede bær
3 dl Rom
375 g Flormelis (ca. 7 dl)
Panna cotta
1 Vaniljestang
1 dl Vand
125 g Grødris (ca. 1½ dl)
7½ dl Mælk
½ tsk Groft salt
2 blade Husblas
150 g Smuttede mandler
75 g Flormelis (ca. 1½ dl)
½ tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
7½ dl Piskefløde
Sprøde mandelkiks
50 g Smør
50 g Flormelis (ca. 1 dl)
½ spsk Hvedemel
1 spsk Piskefløde
1 dl Finthakkede mandler