Julechokoladekage med flødebolleskum

Julechokoladekage med flødebolleskum

60+ min
Dejlig tæt og svampet chokoladekage med appelsin og flødebolleskum. Form skummet som et snelandskab og pynt det med grantræeer, snebolde og snemænd.
https://www.arla.dk/opskrifter/julechokoladekage-med-flodebolleskum/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 1 time og 15 min. ved 175° - traditionel ovn.

  • Bland mel, sukker, chokolade, kakao, vaniljesukker, bagepulver, salt og appelsinskal sammen.
  • Pisk kakaomælk og appelsinsaft i de tørre ingredienser lidt efter lidt til en jævn dej. Pisk til sidst det smeltede smør i dejen.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund af en springform (ca. 22 cm i diameter). Fordel dejen jævnt i springformen og bag kagen midt i ovnen.
  • Lad den køle af i formen på en bagerist. Tag kagen ud af formen, fjern bagepapiret og placer kagen på et serveringsfad.
Flødebolleskum
  • Bring 150 g sukker, glukosesirup og vand i kog og kog det til 117°.
  • Kom imens æggehvider og resten af sukkeret i en skål og pisk det til en let marengs, når sukkerlagen nærmer sig en temperatur på 117°.
  • Hæld, i en tynd stråle, sukkerlagen ned til marengsen under kraftig piskning og pisk til det er blankt og sej - det tager ca. 10 min.
  • Fordel flødebolleskummet på kagen og lav et snelandskab. Stik juletræer (rosmarinkviste) i kagen og drys med flormelis, gennem en sigte, så det ligner sne. Pynt med juleslik og server.
Energiindhold for hele retten:

19455 kJ / 4650 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1109 kJ / 265 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 5,1 % 3,3 g
Kulhydrat: 74,2 % 48,4 g
Fedt: 20,7 % 6,2 g

Ingredienser

300 g Hvedemel (ca. 5½ dl)
250 g Sukker (ca. 3 dl)
50 g Grofthakket mørk chokolade
3 spsk Kakaopulver
2 tsk Vaniljesukker
2 tsk Bagepulver
1 tsk Groft salt
1 Usprøjtet appelsin - fintrevet skal og saft heraf
4 dl Kakaomælk
100 g Smør - smeltet
Flødebolleskum
175 g Sukker
75 g Glukosesirup
½ dl Vand
3 Æggehvider (ca. 6 spsk)
Pynt
Grove rosmarinkviste
Flormelis
Juleslik, fx snebolde, chokolademænd og bismarkstokke