Spandauer

Spandauer

60+ min
Wienerbrød er en klassiker på det danske kagebord - og ikke mindst på bordet med morgenkager! Der findes rigtig mange klassikere inden for dansk wienerbrød, og her har du spandaueren. En spandauer er grundlæggende blot en wienerdej med vaniljecreme eller syltetøj af valgfri slags. Her en skøn opskrift på hjemmebagt dansk wienerbrød: Spandauer med en lækker hjemmelavet vaniljecreme.
https://www.arla.dk/opskrifter/spandauer/

Sådan gør du

Bagetid:

10-12 min. ved 250° - traditionel ovn.

Kagecreme
  • Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde. Pisk sukker, mel og vaniljekorn i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af.
Wienerbrød
  • Rør mælk, æg, sukker, gær og kardemomme sammen med ca. ⅔ af melet.
  • Rul dejen ud til en firkant med en tykkelse på ca. ½ cm - brug resten af melet til udrulning. Skær smørret i tynde skiver, og fordel skiverne på ⅔ af dejen.
  • Fold dejen sammen i 3 lag, således at den del, der er uden fedtstof, foldes først ind og derefter foldes dejen sammen på den anden led. Rul dejen ud igen og fold den på samme måde 2 gange - dog uden smør. Således får du 27 lag.
  • Rul dejen til en firkant på ca. 40 x 50 cm og skær dejen ud i 12 stykker (ca. 10 x 10 cm).
  • Saml dejen ved at folde de 4 hjørner ind mod midten. Læg 1 spsk afkølet kagecreme på hvert stykke.
  • Stil stykkerne på en plade med bagepapir og lad dem hæve et lunt sted i ca. ½ time.
  • Pensl med smeltet smør og bag wienerbrødene midt i ovnen til de er gyldne. Lad dem afkøle på en bagerist.
Glasur
  • Rør flormelis, vand og evt. kakao sammen og fordel glasuren på wienerbrødene.

Du kan udskifte vaniljestangen med 1 tsk vaniljesukker eller vaniljepasta.

Kom de ubagte spandauere i fryseren på bagepladerne inden hævning. Lad dem tø ved stuetemperatur i 2-3 timer og bag dem herefter.

Energiindhold for hele retten:

22479 kJ / 5373 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1387 kJ / 331 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 6 % 4,9 g
Kulhydrat: 36,8 % 30 g
Fedt: 57,2 % 21,4 g
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Kagecreme
2 dl Mælk
1 Æg
2 spsk Sukker
1 spsk Hvedemel
1 Vaniljestang - kornene heraf
Wienerbrød
2½ dl Mælk
1 Æg
1 spsk Sukker
50 g Gær
1 tsk Stødt kardemomme
500 g Hvedemel
400 g Koldt smør
Smeltet smør til pensling
Glasur
50 g Flormelis (ca. 1 dl)
1 spsk Vand
Evt. kakaopulver