Gruyère

Gruyère
En lækker ost uden huller! En af de allerfineste oste i verden med en lang eftersmag, der især er kendt fra Schweiz.

Hvad er gruyère?

Ordet “gruyere” kommer fra en by i Fribourg i den vestlige del af Schweiz. Det hævdes, at produktionen af denne ost stammer fra en tid, hvor der var både helvetiere, gallere og romere i området. Osten blev hurtigt en vigtig handelsvare for området i Schweiz, og i 1400-tallet eksporteredes den til Italien, Lyon og Paris. Gruyère har også fået sin betegnelse under EU's ordning for "Beskyttet Geografisk Betegnelse" (BGB).

Gruyère fremstilles på komælk fra aften- og morgenmalkning. Der sker ingen varmebehandling af mælken, inden ostemageren tilsætter mælkesyrebakterier. Herefter tilsættes kalveløbe og efter 35-40 minutter kan man se ostens koagulering/stivning. Ostemassen røres rundt, og efter 10 minutter opvarmes den til 55 grader, hvor ostens tekstur kontrolleres. Osten pumpes i rustfri stålforme, lægges i en 20 % saltopløsning i 24 timer og lægges herefter til modning i stuetemperatur og vendes ofte for at sikre en ligelig fordeling af fugten i osten. Osten lagres mellem 5-12 måneder.

Ostetype

Ostens konsistens er hård til semihård

Karakteristika

I modsætning til en lignende hårde oste har Gruyère ingen huller. Med alderen bliver den lidt let smuldrende.

Hvordan smager gruyère?

Nøddeagtig, lidt sød smag med komplekse svampeagtige smagstoner.

Andre modnede hårde orste