Ålen og æggestanden
Bedømmelse (3)

Min bedømmelse:

Ålen og æggestanden

Prøv den som en del af julefrokost- eller påskefrokostbordet. Det ser og smager også godt med krydderurter i æggestanden.

Antal portioner

Æggestand

  • 3 æg
  • 1 dl Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 14 tsk fint salt
  • friskkværnet hvid peber
  • smør til pensling
  • 400 g røgede ål
  • 50 g rugbrød i tynde skiver
  • 50 g flutes i tynde skiver
  • 3 spsk fintklippet purløg
  • 2 spsk grofthakkede tørrede tranebær

Pynt

  • friskkværnet hvid peber

Æggestand

Pisk æg, fløde, salt og peber sammen. Smør en lille firkantet aluform (a ca. 4 dl). Hæld æggeblandingen i formen - gennem en fintmasket sigte. Dæk formen med fx alufolie - prik lidt huller i folien med en gaffel. Stil æggestanden i et vandbad og bag den midt i ovnen. Lad æggestanden køle af tildækket i køleskabet - gerne til næste dag.

Skær ålen i mindre stykker (a ca. 7 cm) og fjern skind og ben. Læg brødskiverne på en bageplade og grill dem øverst i ovnen - til de er gyldne og sprøde.

Ved serveringen

Anret ål, æggestand og det grillede brød på 4 tallerkener. Bland purløg og tranebær sammen og drys det over. Drys med friskkværnet hvid peber og server straks.

Tips

I stedet for piskefløde kan du bruge madlavningsfløde 18% eller mælk.

I stedet for ål kan du bruge røget ørred eller røget svinemørbrad.

Prøv at lave æggestanden med forskellige krydderurter, fx ½ dl fintklippet purløg eller 1 dl plukket brøndkarse. Pynt med fintrevet frisk peberrod ved serveringen. Eller prøv med ½ dl fintstrimlet bredbladet persille pynt med finthakket rødløg ved serveringen.

Bagetid

Ca. ½ time ved 175°.

Grill

Ca. 5 min.

Tilberedningstid: 60+ min

  • Energiindhold for hele retten: 6670 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 6,5 g
  • Protein: 17 %
  • Kulhydrat: 18 %
  • Fedt: 65 %
  • Alkohol: 0 %
Kilde: