Flæskesteg og timiangrønsager
Bedømmelse (10)

Min bedømmelse:

Tilberedningstid: 60+ min

Flæskesteg og timiangrønsager

Klassisk flæskesteg med sauce og kartofler og med et pift at timian i de svitsede grønsager.

Antal portioner

Flæskesteg

  • 1 spsk groft salt
  • 1 stykke svinekam med ridset svær (1 12 kg)
  • 1 liter vand

Sauce til flæskesteg

  • stegesky fra svinekammen
  • 25 g blødt smør
  • 2 12 spsk hvedemel
  • 12 tsk sukker
  • friskkværnet peber
  • evt. kulør

Timiangrønsager

  • 50 g smør
  • 6 flækkede gulerødder i ca. 5 cm stykker
  • 4 porrer i skrå ringe
  • 2 uskrællede æbler i både, fx elstar
  • 100 g grofthakkede svesker
  • 50 g grofthakkede valnøddekerner
  • 12 dl friske timianblade
  • 1 12 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Tilbehør

  • 1 12 kg kogte faste kartofler

Flæskesteg

Kom salt ned mellem sværene. Læg stegen på ovnens rist. Støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom halvdelen af vandet i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå. Steg svinekammen midt i ovnen - tilsæt resten af vandet efter ca. 45 min. Tag flæskestegen ud og mål med et stegetermometer kødets cetrumstemperatur. Den skal være ca. 65°. Hold flæskestegen varm.

Sauce til flæskesteg

Si stegeskyen og skum evt. fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - der skal være ½ liter i alt. Bring skyen i kog i en gryde. Rør smør og mel godt sammen. Pisk blandingen i skyen og tilsæt sukker og peber. Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag til.

Timiangrønsager

Lad imens smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 2 min. Smag til.

Ved serveringen

Skær stegen i skiver - kom evt. sky i saucen. Server straks sammen med grønsager, kartofler og sauce.

Tip

Hvis sværen er blød! Skær sværen af og grill den 2-3 min.

Stegetid

Ca. 1 time og 15 min. ved 200°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 27860 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 48,8 g
  • Protein: 21 %
  • Kulhydrat: 28 %
  • Fedt: 51 %
  • Alkohol: 0 %