Marieboller med råcreme

Marieboller med råcreme

60+ min
Fryseegnet
Den absolutte ultimative fastelavnsbolle er en Mariebolle. Usandsynligt lækre sprøde og svampede boller af vandbakkelsesdej, bagt med sprødt mørdejslåg og fyldt med den bedste råcreme. En cremebolle som kræver lidt mere tid i køkkenet, men som er hele arbejdet værd. Marieboller er oplagt at servere til fastelavn, men vi er sikre på at den vil blive værdsat uanset lejligheden.
https://www.arla.dk/opskrifter/marieboller-med-racreme/

Sådan gør du

Mørdej
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet, til det ligner revet ost.
  • Tilsæt sukker og saml hurtigt dejen med et æg.
  • Lad dejen hvile tildækket i køleskabet i ca. ½ time.
Vandbakkelsesdej
  • Bring vand og smør i kog i en tykbundet gryde.
  • Kom melet i på én gang og rør dejen godt sammen, til den slipper gryde og ske. Kom dejen i en skål og lad den køle lidt af.
  • Rør, lidt efter lidt, 1½ dl af de sammenpiskede æg i dejen.
  • Tilsæt evt. resten af de sammenpiskede æg - dejen skal kunne formes til toppe.
  • Sæt, med 2 skeer, 24 toppe af dejen på plader med bagepapir. Pensl med sammenpisket æggehvide.
Sådan laver du Marieboller
  • Del mørdejen i to dele. Rul hver del ud til en firkant (21 x 28 cm).
  • Skær hver firkant ud til 12 små firkanter (7 x 7 cm). Læg en firkant oven på hver vandbakkelsestop.
  • Bøj hjørnerne af mørdejen ind under vandbakkelsesdejen.
  • Bag bollerne midt i ovnen - én plade ad gangen til de er godt gyldne i ca. ½ time ved 200° - traditionel ovn.
  • Luk ikke ovndøren op de første 20 min. af bagetiden, da bollerne ellers let falder sammen.
Råcreme
  • Pisk æggeblommer med sukker og vaniljekorn til det bliver lyst og luftigt.
  • Pisk fløden til skum og vend det forsigtigt ned i æggemassen.
  • Klip et snit i siden af de bagte, afkølede boller og fyld cremen i - evt. med en sprøjtepose. Sigt sukker over bollerne og server straks.

Du kan forberede mariebollerne og have dem stående tildækket i køleskabet i ca. 3 dage. Bag dem efterhånden som du får gæster. Stadig midt i ovnen ved 200° i 30-40 min. De bliver lidt mørkere indvendig efter 2. dage.

Energiindhold for hele retten:

24819 kJ / 5932 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1349 kJ / 322 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,8 g
Protein: 5,8 % 4,6 g
Kulhydrat: 28,8 % 22,8 g
Fedt: 65,4 % 23,8 g
Mere inspiration

Prøv også denne svenske udgave af fastelavnsboller.

Semlor
60+ min
Semlor
(8)
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Mørdej
150 g Koldt smør
250 g Hvedemel (ca. 4 dl)
75 g Flormelis (ca. 1½ dl)
1 Æg
Vandbakkelsesdej
3 dl Vand
150 g Smør
150 g Hvedemel (ca. 2½ dl)
4 Sammenpiskede æg
Råcreme
4 Æggeblommer
4 spsk Flormelis
1 Vaniljestang - kornene herfra
4 dl Piskefløde
Pensling
Sammenpisket æggehvider
Pynt
Flormelis