Forloren hare

1 time 30 min
Arbejdstid: 40 min
Forloren hare

Forloren hare er klassisk dansk mad, når det er bedst. Det er som titlen antyder ikke harekød, men en fars af hakket gris/kalv - omviklet med bacon, der giver den dejlige smag på "haren". Saucen er smagt til med ribsgelé og er en lidt lettere version med madlavningsfløde. Server kogte kartofler, grøntsager og ekstra ribsgelé til. Prøv denne nemme opskrift på forloren hare næste gang du har lyst til en klassiker med sauce og kartofler.

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Forloren hare

400 g Hakket grise- og kalvekød
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
40 g Finvalsede havregryn (ca. 1 dl)
½ dl Mælk
1 Æg
125 g Bacon i skiver
2½ dl Mælk

Sauce

¼ liter Madlavningsfløde
1 spsk Ribsgelé
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 spsk Saucejævner
Evt. kulør

Tilbehør

1 kg Kartofler - koges
600 g Dampede blandede grøntsager, fx broccoli og grønne bønner
Ribsgelé

Sådan gør du

Forloren hare

  • Rør det hakkede kød godt med salt og peber. Tilsæt havregryn, ½ dl mælk og æg og rør farsen glat.
  • Kom farsen i et lille ovnfast fad (ca. 16 x 22 cm) og form den til et farsbrød.
  • Del baconskiverne på midten. Læg dem tæt på farsbrødet og brun det midt i ovnen ca. 20 min. ved 225° - traditionel ovn.
  • Skru ned for ovnen, hæld 2½ dl letmælk omkring farsbrødet og bag det færdigt ca. ½ time ved 175° - traditionel ovn. Tag farsbrødet ud og hold det varmt.

Sauce

  • Fjern mælkeskindet og si mælken over i en tykbundet gryde.
  • Tilsæt fløden sammen med gelé, salt og peber. Bring saucen i kog, tag gryden af varmen og rør saucejævner i.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til.
  • Skær den forlorne hare i skiver i fadet. Hæld lidt sauce i bunden af fadet og server resten ved siden af sammen med kartofler, grøntsager og ribsgelé.

Lav dobbelt portions fars og steg frikadeller af den ene portion. Kog ekstra kartofler - så kan du bruge til kartoffelsalat eller brasede kartofler i morgen. Server en frisk salat til - evt. med rester af de kogte bønner i.

Spørgsmål om forloren hare

Vores FAQ-sektion er fyldt med nyttige svar, der hjælper dig med at opnå det perfekte resultater på forloren hare. Her kan du lære hvordan farsen får den rette konsistens og sikre at den bliver dejligt saftig.

Hvad er forloren hare?

Forloren hare er en klassisk dansk ret som består af et farsbrød af hakket svinekød og kalvekød, der formes og steges som en "hare". Farsen er rørt med havregryn, mælk, æg, salt og peber, og dækkes med bacon inden den bages i ovnen. Den færdige ret serveres med flødesauce smagt til med ribsgelé, kogte kartofler og dampede grøntsager. Retten hedder forloren hare, fordi den ikke indeholder harekød, og er en uægte version af en vildtret.

Kan jeg gemme rester af forloren hare?

Du kan sagtens gemme rester af forloren hare. Afkøl farsbrødet og saucen hurtigt, og opbevar dem i tætsluttende beholdere i køleskabet ved maks. 5°C. Så holder de sig friske i 2-3 dage. Vil du gemme dem længere, kan du enten fryse farsbrødet og saucen hver for sig eller sammen i fryseegnede beholdere i op til 3 måneder. Varm resterne op, så de er gennemvarme. Lun farsbrødet i ovnen ved 175°C i 20-25 minutter, eller varm det på en pande ved lav varme med lidt sauce. Undgå at opvarme retten flere gange, og at lade den stå ude ved stuetemperatur i mere end 2 timer, før du gemmer den.

Hvor lang tid skal forloren hare stege i ovnen?

Steg forloren hare i ovnen i cirka 50 minutter i to trin. Start med at brune farsbrødet med bacon ved 225° C i ca. 20 minutter uden væde. Skru derefter ovnen ned til 175° C, hæld 250 ml mælk rundt om farsen, og bag den færdig i ca. 30 minutter. Retten er færdig, når farsen er gennemstegt, og baconet er sprødt. Brug gerne et stegetermometer, så du er sikker på, at centrumtemperaturen når mindst 75° C.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10789 kJ / 2579 kcal

Næringsindhold pr. 100g

386 kJ / 92 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 27,5 % 6,2 g
Fedt: 33,2 % 3,5 g
Kulhydrat: 39,3 % 8,9 g
Relateret video Sådan redder du en sovs, der er for salt

Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt. 

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/forloren-hare/