Sværdfisk

Sværdfisk

Udseende

Typiske kendetegn er fiskens stærkt forlængede overkæbe i skikkelse af et sværd, heraf navnet. Sværdfisken bliver sjældent over 450 cm. Kødet er fast og svagt lyserødt.

Oprindelse

Sværdfisken er en oceanisk strejffisk, der lever globalt. Den lever af stimefisk såsom flyvefisk, makreller og sildefisk, men tager dog også blæksprutter. Det siges, at den slår om sig med sværdet i-de i stimen og herefter æder de ramte fisk. De sværdfisk, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Mellemøsten.

Anvendelse

Sværdfisken er af høj spisekvalitet og velegnet til grill, råmarinering og røgning.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Sværdfisken er en middelfed fisk, som indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og fler-umættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 456 kJ

Protein: 19,4

Kulhydrat: 0,3

Fedt: 4,4

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g sværdfisk og øvrige rovfisk om ugen. Sværdfisk har et højt indhold af histamin, som kan give forgiftning. Det skyldes en bakteriebelægning, hvor bakterievæksten opstår, når fisken ikke køles hurtigt nok ned, når den fanges. Her skal man være opmærksom på svien på læberne, rødligt ansigt og åndedrætsbesvær.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken