Den vippende ost

Hvor kommer hullerne i osten fra? 

2350KK_DemoHvorkomhuller_HIST

"Ved flere demonstrationer havde jeg bemærket, at publikum sad og skubbede til hinanden og rynkede på næsen, hver gang jeg omtalte eller brugte de gule skæreoste. Det undrede mig, for ostene var ikke særligt stærke. Men da ingen hverken spurgte eller sagde noget, slog jeg det hen, lige indtil en journalist en dag trak mig til siden og hviskede mig noget i øret".

Det fortæller konsulent Jytte Nipper, der i flere år var udstationeret for Landbrugets Afsætningsudvalg i Hong Kong. Hendes arbejde bestod bl.a. i at holde foredrag og demonstrationer i foreninger og på skoler. "Journalisten fortalte, at man i Asien, hvor der ikke rigtig er tradition for mejeriprodukter, har et gammelt mundheld om ”den vippende ost”, fortsætter hun. "Når osten vipper, skyldes det iflg. overtroen nemlig de mange små orme, der kravler rundt inde i osten og energisk gnaver alle hullerne. Og véd man ikke helt, om det forholder sig sådan, - ja, så skal der ikke meget til, før det ser ud som om, osten hele tiden bevæger sig lidt".

"Siden den dag indledte jeg altid mine demonstrationer i Asien med pædagogisk at fortælle og vise, hvordan en fast ost bliver til, og hvordan hullerne opstår", tilføjer Jytte Nipper. "Og det hjalp, også på koncentrationen, men hvem kunne vide, det var historien og ikke lugten, der skræmte".

 

Vidste du!

Hvert kilo ost laves af 10 liter mælk. Derfor har osten alle mælkens gode egenskaber og et naturligt højt indhold af vigtige vitaminer, kalcium og proteiner.

Hullerne i osten?

De opstår under lagringen, hvor ostemassen modner. Bakterierne i den mælkesyrekultur, der bliver tilsat under fremstillingen, danner luft i form af kuldioxid (CO2). Luften samler sig i små hulrum mellem ostekornene og presser efterhånden ostemassen væk, så ostens karakteristiske huller opstår.