Fakta om mælk

Er mælk kun til børn?

Der er plads til mælk i en sund og varieret kost gennem hele livet. Mælken er unik, fordi den har et naturligt indhold af mineraler, vitaminer og proteiner, blandt andet calcium, protein, B12-vitamin, B2-vitamin B2, fosfor, jod og kalium. En af grundene til at Fødevarestyrelsen anbefaler mælk, er netop indholdet af calcium. For børn og unge er calcium en forudsætning for at sikre normal vækst og udvikling af knogler. Og for voksne bidrager calcium til vedligeholdelsen af knogler. 

Ved at drikke blot to glas mælk om dagen får du eksempelvis dækket halvdelen af dit daglige calciumbehov. Og så har mælk og mejeriprodukter mange anvendelsesmuligheder på alle tider af dagen. Det er godt, for ifølge Fødevarestyrelsen har det stor betydning, både hvor meget calcium fødevaren indeholder, men også hvor hyppigt man indtager calcium. Derudover er biotilgængeligheden af calcium i mælk. Det betyder, at det er nemt for kroppen at optage calcium fra mælk i forhold til en række andre calcium-holdige fødevarer.

Læs mere om Fødevarestyrelsens holdning til calcium her: http://altomkost.dk/fakta/mad-og-drikke/foedevarer/maelk-og-ost/kilder-til-calcium-i-kosten/

Det er naturligt for både børn og voksne at drikke mælk

Arkæologiske undersøgelser tyder på, at mennesker har holdt kvæg i op til 10.500 år. Og undersøgelser af arkæologisk keramik viser, at mejeriprodukter er blevet brugt i kosten i stort omgang i op til 8.500 år i Europa.

Med andre ord har mejeriprodukter været en del af den menneskelige kost i dele af verden i tusinder af år. Og i disse dele af verden har mennesker udviklet en genvariation, der betyder, at langt de fleste af os kan tåle laktose gennem hele vores liv. Forskere mener samtidig, at den forholdsvis hurtige udvikling af livslang tolerance over for laktose skyldes evolutionære fordele ved at have mælk og mejeriprodukter som en del af kosten. Eksempelvis indeholder mælk calcium, som er med til at øge og vedligeholde muskelmasse. Både børn, voksne og ældre har dermed fysiologisk gavn af at drikke mælk.

Fødevarestyrelsen anbefaler både voksne og børn over to år at indtage op til en halv liter mælkeprodukt dagligt for at få dækket behovet for en lang række næringsstoffer, herunder calcium. 

Højest fem procent af befolkningen menes at være intolerante over for laktose. Laktoseintolerance er en tilstand, som betyder, at kroppen producerer for lidt af enzymet laktase, som er nødvendigt for at fordøje mælkens laktose – også kaldet mælkesukker. Tilstanden kan give mavesmerter og oppustethed. Hvis du har mistanke om, at du er laktoseintolerant, anbefaler vi, at du går til lægen. Det er nemlig kun lægen, der kan diagnosticere tilstanden.

Hvis du ikke kan tåle laktose eller ønsker at undgå laktose af andre årsager, findes der en række laktosefrie mælkeprodukter. Laktosefrie produkter fra Arla indeholder den samme mængde vitaminer og mineraler som almindelig mælk.