Opbevaring af mælk

Mælk er et levende produkt og er derfor meget følsom overfor temperaturudsving og opbevaring sammen med andre fødevarer.

Mælken smager bedst og holder sig bedst kold. Hold derfor køleskabet på højst 5 grader.mælkekarton Opbevares mælken for varmt, udvikles der bakterier i mælken, som før eller senere vil gøre mælken sur.

Holdbarheden på mælken nedsættes betydelig ved blot et par graders udsving. Fx er holdbarheden kun 3-4 dage, hvis mælken har været opbevaret ved 10 grader i en kortere periode. Det er værd at have i baghovedet, når man bakser sine varer ind på bagsædet af en varm bil, hvor temperaturen nemt kommer meget højere op. Investér derfor i en god sammenklappelig køletaske med køleelementer eller termopose og gør det til en vane at have køletasken med på indkøb.

Sørg derfor for, at mælken kommer hurtigst muligt fra butik til køleskab, og at mælken kommer på køl hurtigst muligt efter brug. Lad ikke mælken stå for længe på køkken- eller middagsbordet.

Hold mælken fra stærkt lugtende madvarer som fx citrusfrugter, løg, porrer, selleri og jordbær, da de kan påvirke mælken og give en ubehagelig afsmag, der smager, som om der er blandet et rengørings-/opløsningsmiddel i mælken. Det er en ubehagelig oplevelse af drikke, men ikke sundhedsskadeligt.

Mælkekartonen er fremstillet af et materiale, der kan sammenlignes med Goretex. Det skal være væsketæt, men ikke fuldstændig tæt for gennemtrængning af luft. Derfor kan aromaer fra andre madvarer nemt trænge igennem mælkekartonen, hvis de opbevares sammen.

Dette kan ske, selvom der ikke er åbnet for mælken, men processen speedes op, når mælken er åben - specielt på kartoner uden skruelåg.