Til kamp for

Den go'e madpakke

ANALYSE AF DANSKE BØRNS MADPAKKER

TV2 og Arla gennemførte en undersøgelse i 2015, der viste hvad danske børn får med i madpakken, når turen går til skolen og fritidsordningen. Derfor har vi fået Megafon til at spørge over 500 forældre, hvad de giver deres børn med i madpakken. 

Undersøgelsen viser blandt andet, at spegepølsemadder og snacks som frugt, grønt og Ostehaps hitter, mens lyst brød og saftevand hører fortidens madpakker til. Og undersøgelsen afslører også, at det er forskelligt, hvad børnene får med af frugt og grønt, alt efter om det er mor eller far, der smører madpakken. Samtidig er der også sjove regionale forskelle på børnenes madpakker rundt om i Danmark. 

Spegepølse, leverpostej og kødpålæg er mest populært
Næsten halvdelen af de danske forældre (44%) svarer, at børnene foretrækker at have spegepølsemad med i madpakken. Dermed er spegepølsen den absolutte madpakkefavorit blandt børnene. På andenpladsen kommer en klassisk leverpostejsmad, som 41% af forældrene giver deres børn med i madpakken, mens kødpålæg som roastbeef, skinke og flæskesteg indtager tredjepladsen med 36%

Snacks er fast inventar i de fleste børns madpakker
Ni ud af ti forældre giver deres børn en snack med i madpakken, som kan spises som et mellemmåltid eller en lille dessert. Det kan fx være frugt, grøntsager, yoghurt, müslibar, Ostehaps eller salamipølser. Især frugt og grøntsager hitter. Tre ud af fire forældre lægger et stykke frugt i madkassen til deres børn, mens lidt over halvdelen sørger for, at deres børn har lidt grøntsager at snacke på i løbet af dagen,

Far og mor putter forskelligt frugt og grønt i madpakken
Undersøgelsen viser også, at der er forskel på børnenes madpakke, alt efter om det er mor eller far, der smører madpakken. Seks ud af ti mødre putter gerne peberfrugt i madpakken. Det samme gælder kun fire ud af ti fædre. Mødrene er også glade for bær, som 31% putter i, mens 22% af fædrene gør det samme. Til gengæld er der oftere banan med i madpakken, når far kokkerer. 54% af fædrene giver nemlig deres børn bananer i madpakkerne mod 47% af mødrene.

Børn i forskellige regioner har forskellige præferencer
Der er også forskel på, hvad børnene i de forskellige regionerne foretrækker at få med på madpakken. Hovedstadens børn er glade for spegepølse, leverpostej og ost, mens børnene fra resten af Sjælland foretrækker frikadeller og kødpålæg som roastbeef, skinke. I Midtjylland er børnene vilde med spegepølse, leverpostej og salat, mens de nordjyske børn spiser mere fjerkræ, rullepølse og æg end børnene i de øvrige landsdele. Børnene i Syddanmark er glade for leverpostej og makrel.

Rugbrød er kongen af madpakken
Når børnene har brød med i madpakken, er oftest rugbrødsmadder. Otte ud af ti forældre giver deres børn rugbrød, mens 38% lægger groft brød i madpakken. Kun 6% af forældrene giver deres børn lyst brød med i madpakken.

Så lang tid tager det at smøre en madpakke
I gennemsnit bruger forældrene 10 minutter og 10 sekunder på at smøre børnenes madpakke. Mor og far bruger i gennemsnit lige lang tid på madpakkeproduktionen, men der er regionale forskelle på, hvor længe der bliver kræset om podernes madpakker. I Hovedstaden bruger 36% af forældrene nemlig minimum 15 minutter på at smøre madpakkerne. Nordjyderne har rekorden i hurtigste madpakkesmøring, da 32% af forældrene bruger 5 minutter eller mindre på at lave barnets madpakke.

Kilde: Megafon for TV2 og Arla, 2015