Kransekage
Bedømmelse (19)

Min bedømmelse:

Fryseegnet

Tilberedningstid: 60+ min

Kransekage

Dåb, student, jubilæum, nytår - kransekagen egner sig til adskillige festlige lejligheder.

Antal portioner

1 kage - ca. 10 personer

  • 500 g ren, rå marcipan
  • 100 g sukker (ca. 1 14 dl)
  • 1 12 pasteuriserede æggehvider
  • flormelis til udrulning

Glasur

  • 150 g flormelis (ca. 3 dl)
  • 1 pasteuriseret æggehvide

Smuldr marcipan i en skål og ælt den sammen med sukker og æggehvide - dejen er klistret. Afvej dejen i 8 dele (se skema) og rul ud i 8 stænger, ca 1½ cm tykke - rul med en smule flormelis på hænder og bord. Form hver stang til en ring og stil dem på en bageplade med papir. Stil bagepladen på endnu en plade og bag kransekageringene midt i ovnen - til de er gyldne. Hold godt øje med dem, det kan pludselig gå stærkt.

Glasur

Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk og sej glasur. Fyld den i et papirkræmmerhus, sprøjtepose eller plasticpose og klip et lille hul. Sprøjt kransekagerne som på billedet eller find selv på et andet mønster.

Tips

Tegn cirkler med en passer på bagsiden af bagepapiret, så er det nemt at forme ringene ens og i den rigtige størrelse. (den mindste ring skal være 4 cm i diameter, øg derefter diameter med 1 cm for hver ring). Lad massen hvile, dækket med film i køleskabet 1-2 døgn inden afvejning og udrulning, så bliver det færdige resultat endnu bedre. Du kan også bage kransekageringene i forme. Smør da formene med smør og drys med rasp inden ringene lægges i.

Længde og vægt på ringene

13 cm - 43 g kransekagemasse 16 cm - 53 g 19 cm - 63 g 22 cm - 73 g 25 cm - 83 g 28 cm - 93 g 31 cm - 103 g 34 cm - 113 g

Kransekage smager dejligt sammen med en sød champagne eller en champagnelikør af 1½ dl orangelikør og 2 flasker tør champagne.

Bagetid

5-8 min. ved 250°. (til de er gyldne)

Tips

Frysetip: Kan fryses uden glasur.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 14330 kJ
  • Energifordeling:
  • Protein: 7 %
  • Kulhydrat: 59 %
  • Fedt: 34 %
  • Alkohol: 0 %

Chardonnay, pinot noir Champagne, Frankrig

Til kransekage er det klassiske vinvalg en sød mousserende vin (fx champagne) med betegnelsen "doux" eller "demi-sec". Sød marsala passer også fint til. Kilde: Martin Nordkvist

Læs også om vin til marcipan