Gratineret gedeost med terrine escabeche og frisk rucola

Spændende ostedessert til eventyrlystne. Det mørke bitre rugbrød klæder gedeosten smukt og med denne terrine kan man imponere sine gæster.
Bedømmelse (0 vurderinger)

Min bedømmelse:

Gratineret gedeost med terrine escabeche og frisk rucola

Spændende ostedessert til eventyrlystne. Det mørke bitre rugbrød klæder gedeosten smukt og med denne terrine kan man imponere sine gæster.

Antal portioner

Terrine

  • 1 rød peberfrugt
  • 2 meget modne tomater
  • 1 bananskalotteløg
  • 1 lille pillet hvidløgsfed
  • 4 spsk jomfruolivenolie
  • 4 spsk blommeeddike
  • ¼ tsk knuste korianderfrø
  • 1 kvist frisk timian - bladene plukket af grenene (ca. 1 tsk)
  • saften af 1 limefrugter (ca. 2 tsk)
  • 1 tsk muscovadosukker
  • ½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 3 blade husblas
  • 4 skiver meget mørkt rugbrød
  • 2 faste gedeoste, fx Tebstrup - skæreost (ca. 125 g)
  • 100 g skyllet rucolasalat

Fremgangsmåde:

Terrine, dagen før

Bag peberfrugten midt i ovnen, tag den ud og kom den i en pose, der lukkes tæt. Lad den ligge i ca. 10 min., tag den derefter ud og flå skindet af. Skær peberfrugten i 4 stykker og rens dem for kerner. Skær dem i yderligere mindre stykker. Bring vand i kog i en gryde. Skær imens et lille kryds i toppen af tomaterne. Kom dem i det kogende vand i ca. 15 sek. Tag tomaterne op med en hulske. Træk skindet af og del tomaterne i både. Skrab kernerne ud med en teske. Skær tomatkødet i mindre stykker. Pil løget, skær det i tynde både og hak hvidløgsfeddet groft. Tag en stor skål, hvor det hele kan være i, og bland hvidløg, olivenolie, blommeeddike, korianderfrø, timian, limesaft og muscovadosukker, salt og peber. Rør, til sukkeret er opløst. Tilsæt tomatkød, løg og peberfrugt. Stil det til side og lad det trække et par timer. Tag en form (ca. ½ liter) og beklæd den med plastfolie på indersiden. Hæld grønsagsblandingen over i en sigte, så væden løber fra - gem væden. Udblød de 3 blade husblas i koldt vand i ca. 10 min., knug vandet af og smelt husblassen over svag varme. Bland den derefter ned i væden. Læg peberfrugter, tomater og chalotteløg lagvis i formen, så den er flot, når man skærer en skive af den. Hæld lagen på, til den dækker, bank formen let mod bordet et par gange, så det hele falder på plads, og sæt den i køleskabet natten over.

Bag rugbrødsskiverne midt i ovnen - de skal bage, til de er godt sprøde på begge sider. Del de 2 stykker ost i 8 lige store bidder. Tag rugbrødsskiverne ud og del dem i trekanter. Kom 1 bid ost på hver og stil dem ind i ovnen igen. Mens de står i ovnen 6-8 min., og osten smelter, tager man terrinen ud af køleskabet, vender den ud på et skærebræt og skærer den forsigtigt i 4 skiver. Tag den gratinerede ost ud af ovnen og anret 2 trekanter sammen med en skive terrine på hver tallerken. Top af med en ordentlig dusk rucolasalat.

Bagetid for peberfrugt

Ca. 25 min. ved 200°.

Bagetid for rugbrødsskiver

20-30 min. ved 150°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 8970 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 26,7 g
  • Protein: 16 %
  • Kulhydrat: 30 %
  • Fedt: 54 %
Print

Vin match

Sauvignon Blanc Loire, Frankrig

Tør hvidvin på druen sauvignon blanc fx en sancerre eller en poully-fumé Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til ost