Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør

60+ min
Lav smør helt fra bunden med kun tre ingredienser - piskefløde, kærnemælk og salt! Hjemmelavet smør en en sjov aktivitet for både børn og voksne. Smørret kan trylles om til kryddersmør ved at tilsætte krydderurter, hvidløg, citron og/eller krydderier.
https://www.arla.dk/opskrifter/hjemmelavet-smor/

Sådan gør du

  • Kom piskefløde og kærnemælk i en skål og lad blandingen stå tildækket på køkkenbordet i 12-24 timer - til den begynder at tykne.
  • Kom den syrnede fløde i et rysteglas, fx et patentglas eller en plastflaske med skruelåg - det vigtigste er, at låget slutter tæt.
  • Ryst glasset kraftigt i 3-5 min. eller til blandingen er tydelig skilt i 2 faser: smør og kærnemælk. Du kan høre, når det sker - lyden forandrer sig fra en "sjaske" lyd til et dybere "klunk", når smørret har samlet sig i en klump.
  • Hæld indholdet af glasset i en sigte, så kærnemælken sies fra. Pres så meget af kærnemælken som muligt ud af smørret med hænderne eller en ske. Kærnemælken kan drikkes som den er eller bruges i fx brødbagning.
  • Rør eller ælt med hænderne saltet ind i smørret og sæt det på køl. Smag til.

Du kan godt lave smør uden at syrne fløden 12-24 timer først, men så skal du tilsætte lidt citronsaft til det færdige smør for at få lidt af den syrnede smag. Du kan piske smørret med en håndmixer i stedet for at ryste det. Pisk til smørret tydeligt har delt sig i de 2 faser. Lav smøret til kryddersmør ved at tilsætte fx krydderurter, hvidløg, citronskal, krydderier m.m.

Energiindhold for hele retten:

3593 kJ / 859 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1302 kJ / 311 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: -
Protein: 2,9 % 2,2 g
Kulhydrat: 4,3 % 3,3 g
Fedt: 92,8 % 32,6 g
Relateret video
Hjemmelavet smør

Lav smør helt fra bunden med kun tre ingredienser - piskefløde, kærnemælk og salt! Hjemmelavet smør en en sjov aktivitet for både børn og voksne. Smørret kan trylles om til kryddersmør ved at tilsætte krydderurter, hvidløg, citron og/eller krydderier.

Ingredienser

2½ dl Piskefløde
¼ dl Kærnemælk
¼ tsk Fint salt